Omringd door groen: dit is waarom tuinieren zo goed voor je is

tuinieren

Een heerlijke hobby met een mooi eindresultaat

Houd jij ervan om in de tuin aan het werk te zijn? Dat is niet gek, want naast wat extra frisse lucht biedt tuinieren verschillende gezondheidsvoordelen. Wij zetten ze voor je op een rij.

Zowel fysiek als mentaal goed voor je

Even schoffelen in je tuin of alvast wat nieuwe zaadjes planten: veel mensen vinden tuinieren heerlijk. Niet gek, want tuinieren blijkt zowel fysieke als mentale voordelen te hebben. Bovendien mag het eindresultaat er natuurlijk ook zijn. Wij zetten de verschillende voordelen van deze leuke bezigheid hieronder voor je op een rijtje. Trek de rubberlaarzen maar weer aan!

Fysieke voordelen

Tuinieren heeft drie grote lichamelijke gezondheidsvoordelen. Allereerst zorgt het ervoor dat je immuunsysteem verbetert. Onze darmflora hebben er namelijk baat bij dat we vaak in contact komen met grond en aarde. Daarin leven nuttige microben die ons weerbaarder maken tegen allerlei ziektes. Dat is ook de reden dat tuinieren voor kinderen wordt aangeraden. Ten tweede biedt tuinieren behoorlijk wat lichaamsbeweging. Je merkt het ook meteen als je ermee aan de gang gaat: al snel staan je spieren op spanning. Het is echt een workout! Ten derde verbetert tuinieren je zintuigen. Door de verschillende geuren en kleuren in je tuin ontwikkel je daar een gevoeligheid voor. Daardoor vallen die dingen je buiten je eigen tuin ook vaker op.

Mentale voordelen

Ook op mentaal vlak zijn er drie gezondheidsvoordelen van tuinieren te benoemen. Het is ten eerste een form van mindfulness, waarbij je alleen bezig hoeft te zijn met de taken in de tuin. Daarnaast zorgt tuinieren er om diezelfde reden voor dat je kunt ontspannen en ontstressen. Je hoeft je even alleen maar bezig te houden met de bloemen en planten in je tuin, waardoor je je hoofd heerlijk leeg kunt maken. Bovendien werk je met je handen, waardoor je niet afgeleid kunt worden door de schermpjes die tegenwoordig een grote rol in ons leven spelen. Tot slot: omdat tuinieren ervoor zorgt dat je een stuk minder stresshormonen aanmaakt, slaap je er ook beter door. Wij halen de hark en de schoffel vast weer uit de schuur!

Lees ook: Met deze 7 tips voorkom je dat je tulpen gaan hangen

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash, Kenny Eliason