Onderzoek: vriendschap is goed voor je gezondheid

vriendschap darmen

Met name je darmen hebben er veel profijt van

Vriendschappen zijn ontzettend waardevol, en kunnen je veel in het leven brengen. Denk aan gezelligheid, steun en plezier. Uit onderzoek blijkt nu ook dat een vriendschap goed is voor je gezondheid! 

Tussen de apen

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford ontdekten dit bij apen, die zij onderzoeken op het eiland Cayo Santiago (vlakbij Puerto Rico). Hier bezochten de onderzoekers op afstand het gedrag van deze apen, die op het eiland vrij kunnen bewegen en grotendeels voor hun eigen eten zorgen.

Grooming

Tijdens het onderzoek zagen de onderzoekers dat apen veel bezig zijn met elkaars huid en vacht te verzorgen en ontdoen van vlooien. Dit wordt ook wel ‘grooming’ genoemd en laat dit zien wat het sociale gedrag is tussen de dieren. Hoe meer ‘grooming; er is, hoe socialer de beesten zijn. Ook keken de wetenschappers naar de uitwerpselen van de apen en de samenstelling en diversiteit van gezonde en schadelijke darmbacteriën.

Faecalibacterium

Hierbij werd er gekeken naar de aanwezigheid van microben (micro-organismen zoals bacteriën) die gelinkt worden aan autistisch of sociaal achtergesteld gedrag bij mensen en knaagdieren, en de aanwezigheid van de bacteriesoorten Faecalibacterium en Prevotella. 

Ontstekingsremmende eigenschappen

Hoofdonderzoeker Kaerina Johnson zag dat er een sterk positief verband was tussen de overvloed aan de darmmicrobe Faecalibacterium en hoe sociaal de dieren zijn. “In tegenstelling tot veel andere soorten in de microbiota, staat Faecalibacterium bekend om zijn krachtige ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor hij wordt gelinkt aan een goede gezondheid.” De sociale dieren hebben dus meer van deze ontstekingsremmende bacteriën in hun lichaam.

Immuunsysteem

Volgens de wetenschappers is er een duidelijk verband tussen de kwantiteit en kwaliteit van sociale relaties van de apen en hun gezondheid. Dit wordt voor een aanzienlijk deel veroorzaakt door de werking van het immuunsysteem, vertelt medeonderzoeker Karli Watson.

Kortom, spreek vaker met die ene vriendin af en je darmen zullen je dankbaar zijn!

Lees ook: Zo herken je een ongezonde vriendschap en dit kun je ertegen doen

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels