Ka-ching: zoveel kost het om 30 dagen de lampjes in je kerstboom te branden

kerstboom lampjes

Dit willen we eigenlijk helemaal niet weten…

Een kerstboom is niet compleet zonder ballen, een piek en… lampjes! Maar durven we dat dit jaar nog wel te doen? De energieprijzen zijn namelijk flink omhooggegaan en dat kan de kerstvreugde weleens vroeg verpesten…

Dure kerst

Het zijn dure tijden en met name de stijgende energieprijzen helpen daar niet in mee. Een kerstboom neerzetten kan je dus wel gelukkig maken, maar is het de prijs nog wel waard? Helaas gaat het prijsplafond pas vanaf 1 januari 2023 in, dus daar heb je dit jaar nog geen profijt van.

Verschillende lampjes

Hoeveel het dit jaar gaat kosten, vraagt om wat berekeningen. Eerst moeten we namelijk onderscheid maken tussen verschillende soorten lampjes, laat Libelle weten. Als je al twintig jaar dezelfde kerstverlichting gebruikt, is de kans groot dat je nog gloeilampjes hebt. Deze verbruiken meer energie dan lampjes met LED-verlichting. Controleer de verpakking dus eerst, want daar staat ook op hoeveel energie de lampjes verbruiken.

LED-lampjes

Stel je gebruikt LED-lampjes, over hoeveel geld hebben we het dan? Wanneer je ze dertig dagen laat branden – wanneer het buiten donker is – verbruiken honderd LED-lampjes ongeveer 1,5 kWh. Met een gemiddelde prijs van € 0,89 per kWh komt dat uiteindelijk neer op € 1,33 per honderd lampjes per dertig dagen. Met honderd lampjes kun je een boom van een meter hoog verlichten.

Grote boom?

Is je boom twee meter? Dan heb je al snel 320 LED-lampjes nodig. In dat geval kom je neer op een bedrag van € 5,39 per dertig dagen. Wel is het zo dat LED-kerstverlichting duurder is in de aanschaf dan gewone kerstverlichting. Maar omdat deze tot wel zeven keer zuiniger is, haal je die kosten er snel uit.

Gloeilampjes

Maar hoe zit het met gloeilampjes? Het kan het zeker geld schelen om ze te vervangen met LED-lampjes. Een streng standaard kerstboomlampjes van honderd stuks verbruikt in dertig dagen ongeveer 10,5 kWh stroom. Dat is omgerekend in euro’s € 9,34. Bij een boom van twee meter, komt dat met 320 lichtjes neer op € 29,90.

Lees ook: My oh my: je kunt nu een Satisfyer-kersthanger bestellen

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels