Onderzoek: vrouwen die veel bewegen, hebben minder kans op borstkanker

borstkanker

Er is een verband tussen die twee zaken gevonden

Borstkanker komt vaak voor in Nederland: 1 op de 7 vrouwen krijgt er tijdens haar leven mee te maken. Er wordt volop onderzoek naar de ziekte gedaan, waarbij er onder andere wordt gekeken naar hoe we het kunnen voorkomen. Ook worden bepaalde verbanden onderzocht, bijvoorbeeld het verband tussen beweging en het risico op borstkanker. Wij vertellen je meer over dat onderzoek.

Andere onderzoeken

Er is al meerdere keren onderzocht wat het verband is tussen weinig beweging en de kans op borstkanker. Daarbij ging het echter om observerend onderzoek, waardoor het aantonen van een verband lastig werd. Daarom heeft een groep onderzoekers nu een andere methode toegepast, waarmee specifiekere conclusies kunnen worden getrokken. Hun hypothese was dat vrouwen die meer gaan bewegen en minder gaan zitten, hun kans op borstkanker verlagen. Het onderzoek is gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine.

Drie ontdekkingen

In totaal werd de genetische data van ruim 130.000 vrouwen geanalyseerd voor het onderzoek. Ruim 69.000 van die vrouwen hadden invasieve borstkanker, 6.000 hadden een gelokaliseerde tumor en 54.000 vrouwen waren kankervrij. Aan de hand van de data werd gekeken naar het effect van bepaalde risicofactoren, in het bijzonder naar de inspanningsgenen. Er werden drie belangrijke dingen ontdekt:

  1. Vrouwen met een genetische aanleg om fysiek actief te blijven, hadden 41 procent minder kans op invasieve borstkanker.
  2. Vrouwen bij wie genetisch voorspeld kon worden dat ze drie of meer dagen zouden sporten, hadden 38 procent minder kans op borstkanker.
  3. Veel zitten kon het risico op borstkanker met maar liefst 104 procent verhogen.

Nog niet helemaal duidelijk

Het onderzoek heeft ook aangetoond dat gedragsveranderingen (in dit geval minder zitten en meer bewegen) nuttig zijn voor het verlagen van het risico op borstkanker. Het is alleen nog niet duidelijk waarom beweging en inspanning dat effect hebben. De onderzoekers vermoeden dat het lichaam ontstekingen beter kan afzwakken als iemand fysiek actief is. Ook zou het lichaam dan beter in staat zijn om niveaus van bepaalde geslachtshormonen (oestrogeen en androgeen, die gekoppeld zijn aan een hoger risico op borstkanker) laag te houden. De onderzoekers benadrukken dat er vervolgonderzoek nodig is om alles nog helderder te krijgen.

Lees ook: Lucille Werner waarschuwt voor huidkanker met heftige foto’s

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Kike Vega