Dit is waarom je ’s ochtends soms wakker wordt met hoofdpijn

hoofdpijn

Gelukkig blijken veel oorzaken goed te behandelen

Als je de dag ervoor iets te diep in het glaasje hebt gekeken, is het niet gek dat je wakker wordt met een bonkend hoofd. Toch gebeurt het soms ook dat we ’s ochtends hoofdpijn hebben zonder dat er een feest aan vooraf is gegaan. Waar komt dat door? Wij vertellen je er meer over.

Ochtendhoofdpijn

Word je weleens wakker met hoofdpijn? Dan ben je hier helaas geen uitzondering in. 1 op de 13 mensen ervaart volgens Archives of International Medicine weleens hoofdpijn in de ochtend. Paracetamolletje innemen is een optie, maar we voorkomen die hoofdpijn liever dan dat we ‘m genezen. Het beste is om te achterhalen wat die pijn veroorzaakt, zodat dat aangepakt kan worden. Want gelukkig zijn een aantal morning headache veroorzakers vrij makkelijk aan te pakken.

Slaapapneu

Een van de meest voorkomende oorzaken van ochtendhoofdpijn is slaapapneu. Volgens slaapgeneeskundige Alex Dimitriu gebeurt dit omdat de hersenen tijdens het snurken dan te maken krijgen met een zuurstofgebrek, en dat leidt weer tot hoofdpijn. Weet je van jezelf dat je een snurker bent en ontwaak je vaak met hoofdpijn? Raadpleeg dan een arts. Er zijn namelijk manieren om slaapapneu te behandelen.

Gebrek aan slaap

De ene keer kunnen we de slaap niet vatten en de andere keer maken we het bewust iets te laat. Slaap je regelmatig te weinig? Ook dan kun je in de ochtend hoofdpijn ervaren. Zeker als je het gebrek aan slaap compenseert met een dosis cafeïne, kan de hoofdpijn erger worden. Probeer daarom niet te veel koffietjes te drinken en streef naar minstens zeven uur slaap per nacht.

Uitdroging en depressie

Drink je overdag te weinig water? Ook dan kun je de volgende dag wakker worden met een hoofdpijn. Ditzelfde gebeurt ook wanneer je voor het slapengaan een aantal alcoholische dranken nuttigde – de ethanol daarin heeft immers ook een uitdrogende werking. Probeer niet al te veel alcohol te drinken voor het slapen en drink overdag vooral dat extra glaasje water.

Uit onderzoek blijkt daarnaast dat er een verband is tussen chronische ochtendhoofdpijn en depressie. Voel jij je de laatste tijd neerslachtig? Dan is het nooit een verkeerd plan om een arts te raadplegen.

Tandenknarsen

Zelf heb je het waarschijnlijk niet door, maar toch zeker 8 procent van de volwassenen knarst ’s nachts met hun tanden. Niet alleen slijten je tanden hierdoor hard, maar je kunt als gevolg van dat knarsen ook wakker worden met hoofdpijn. Als er ’s nachts iemand naast je slaapt, zou je aan die persoon kunnen vragen of dat het geval is. Ook kun je je tanden checken op slijtage. Blijk jij een knarser te zijn? Maak dan een afspraak met je tandarts. Zij of hij kan je verscheidene oefeningen voorschrijven of je een speciaal bitje aanmeten.

Lees ook: Oh nee: vrouwen krijgen drie keer zo vaak migraine als mannen

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Marie Claire | Beeld: Unsplash, Kinga Cichewicz