Deze onverwachte veranderingen kunnen het gevolg zijn van de overgang

Deze dingen gebeuren er in je lichaam

Opvliegers, extra kilo’s en slapeloze nachten: de overgang is voor de meeste vrouwen niet bepaald een pretje. Door een verandering in je hormoonhuishouding, staat je hele lichaam op z’n kop. En dat heeft soms meer gevolgen dan je zou denken. De volgende vijf veranderingen wijt je misschien niet direct aan de overgang, maar ze kunnen wel degelijk het gevolg zijn van de menopauze!

Dat de overgang ook deze veranderingen met zich mee kan brengen, wisten we niet.

1. Allergie

Heb je jarenlang een kat gehad, maar begin je nu spontaan te niezen als je bij deze viervoeter in de buurt komt? Het zou zomaar kunnen dat je tijdens de overgang allergieën hebt ontwikkeld, waarvan je eerder nooit last had. Door de hormonale schommelingen kan het zijn dat de hoeveelheid histamine in het lichaam sterk toeneemt, wat zich uit in allergie-klachten. Ook oude, reeds aanwezige allergieën kunnen daardoor verergeren.

2. Stemgeluid

De overgang kan ervoor zorgen dat je stembanden minder soepel worden. Met name zangeressen hebben hier last van, omdat ze de hoge tonen ineens minder goed kunnen halen. Ook raken je stembanden sneller vermoeid, waardoor je vaker last kunt krijgen van een schorre stem. Vaak wordt de stem van vrouwen tijdens de overgang tevens iets lager.

3. Andere geur

Was je vroeger gek op de geur van lavendel, maar kun je die lucht nu ineens niet meer uitstaan? Dan kan het zijn dat je in de overgang bent. De veranderingen in je hormoonhuishouding kunnen er namelijk voor zorgen dat je bepaalde geuren anders waarneemt dan voorheen. Ook je eigen lichaamsgeur kan tijdens de overgang veranderen. En dat komt niet alleen omdat je meer zweet.

4. Andere smaak

Net als je geur, kan ook je smaak veranderen als gevolg van de menopauze. Je kunt ineens een enorme drang krijgen naar ‘vreemde’ snacks, zoals zure augurken of naar suiker. Ook kan je smaak in het algemeen veranderen. Dingen die je vroeger heel lekker vond, kun je nu bijvoorbeeld vies vinden en andersom. Dit wordt mede veroorzaakt door de vermindering van speekselvorming in je mond.

5. Zwakke blaas

Vrouwen hebben tijdens de overgang meer kans om een blaasontsteking op te lopen. Ook zijn er aanwijzingen dat de overgang een belangrijke rol speelt bij incontinentie en andere blaasklachten. Dit komt vaak niet alleen door de overgang, maar ook door de leeftijd.

Lees ook: Hoe je je voorbereidt op een Brazilian wax, volgens een beauty-expert

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Margriet, Gezondheidsnet | Beeld: Unsplash