Om deze reden zou je nooit langer dan 15 minuten op het toilet mogen zitten

toiletbezoek

Belangrijk om op te letten

Als we een grote boodschap moeten doen, nemen we nog weleens onze telefoon mee naar het kleinste kamertje in huis. Daardoor blijven we soms een stuk langer op het toilet zitten dan eigenlijk nodig is. Pas echter op met hoelang je op het toilet blijft zitten.

Onderzoek

Gregory Thorkelson werkt op de afdeling gastro-enterologie, hepatologie en voeding van de University of Pittsburg en vindt dat poepen geen lange bezigheid mag zijn. Ook is hij van mening dat je alleen op de troon plaats zou mogen nemen als je aandrang voelt. Als dit niet het geval is loop je namelijk de kans op aambeien door het onnodige persen. En dat staat niet bepaald op je wensenlijstje.

Uit de poepmodus

Daarnaast kan een tijdschrift lezen of door je Instagram- of Facebook-feed scrollen je uit je zogeheten ‘poepmodus’ halen. Dokter Thorkelson: “De darmperistaltiek – voortstuwende, ritmische samentrekkingen die je stoelgang door je darmen duwen, zorgt voor aandrang. Als je stoelgang eenmaal het rectum heeft bereikt, voel je de aandrang om te gaan”, deelt hij met Men’s Health. Als je geen aandrang hebt, kun je het omgekeerde effect bereiken, waardoor het een stuk moeilijker wordt om naar de wc te gaan. “Je darmen trekken wat vocht uit je stoelgang, wat bij kan dragen aan constipatie”, voegt hij toe.

Constipatie is geen pretje. Daarom kun je beter van het toilet af gaan en iets anders gaan doen. Als je na een tijdje weer aandrang voelt, meestal na een paar uur, kun je het weer opnieuw proberen. Ja, je kunt het maar beter weten.

Lees ook: Om deze reden moet je vaker poepen als je menstrueert

Bron: Happy in Shape, Marie Claire | Beeld: Adobe Stock