Berg die sportschoenen maar op: sporten maakt niet altijd gelukkig

sporten

Is meer sporten altijd beter?

Ook al is heel vaak bewezen dat je door te sporten het gelukshormoon endorfine aanmaakt, toch is er uit nieuw onderzoek gebleken dat lichaamsbeweging niet altijd gelukkig maakt. Hoe zit dat precies en is het echt waar of niet? Dit is het antwoord!

Een onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, 

Sporten goed voor de gezondheid

Regelmatig sporten wordt vaak geassocieerd met een verlaagde kans op hart- en vaatziekten, beroertes, diabetes en meerdere gezondheidsklachten. Maar volgens de onderzoekers blijft de relatie tussen lichaamsbeweging en de mentale gezondheid nog steeds vaak onderbelicht. De onderzoekers besloten daarom onderzoek te doen naar de relatie tussen de intensiteit, duur en frequentie van lichaamsbeweging op de mentale gezondheid en kwamen tot opzienbarende resultaten.

Onderzoek

In het onderzoek werd data van meer dan 1,3 miljoen mensen van 18 jaar en ouder in Amerika afkomstig van de Centers for Disease Control en Prevention Behavioral Risk Factors Surveillance System bekeken. De onderzoekers legden deze data naast het aantal dagen dat de respondenten aangaven mentale klachten te hebben en maakten daarin onderscheid tussen mensen die wel, en mensen die niet aan lichaamsbeweging deden. Daarnaast werd er gekeken naar de duur, intensiteit en frequentie van het sporten.

Mentale gezondheid

Wat bleek? Sporten hield nauw verband met de mentale gezondheid. Mensen die niet aan lichaamsbeweging deden gaven aan 3, 4 slechte dagen per week te hebben. Mensen die wel geregeld sporten hadden maar twee van die slechte dagen per maand. Een heel groot verschil. Maar, die positieve gevolgen van lichaamsbeweging traden wel alleen op als de respondenten dertig tot zestig minuten per dag bewogen. De mensen die meer dag negentig minuten per dag aan lichaamsbeweging deden ervoeren juist meer mentale klachten: zij gaven aan zich drie dagen per maand slecht te voelen. Het is dus niet zo dat meer en vaker sporten altijd zorgt voor een betere mentale gezondheid.

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: The Lancet | Beeld: Pexels