10 redenen waarom je tijgerbalsem in huis moet hebben


Tijgerbalsem helpt tegen allerlei kwaaltjes

Tijgerbalsem is al decennialang populair, toch kennen veel mensen niet alle voordelen. Het wordt veelal gebruikt door sporters om hun spieren mee los te masseren, maar het heeft nog veel meer nut! Het is een goed idee om altijd een potje in huis te hebben, want je hebt er bij veel kwaaltjes baat bij. Tijgerbalsem is rond 1870 ontwikkeld in het toenmalige Burma, nu Myanmar. Naar verluidt werd een dergelijke balsem al eeuwenlang gebruikt in de Chinese geneeskunde en zweerden Chinese keizers erbij. Als het goed genoeg is voor een keizer, is goed genoeg voor ons.

Er zijn twee verschillende soorten. De rode is sterker en heeft meer kruiden en oliën, maar kan te intens zijn voor mensen met een gevoelige huid. Begin met de witte en kijk later of je meer wilt en de rode wilt kopen.

1. Spierpijn

Dit is waar de meeste mensen tijgerbalsem voor gebruiken: tegen spierpijn. Er zit een klein beetje menthol in de balsem en het verwarmt de huid, dus het kan pijn en ontstekingen verzachten. Veel atleten gebruiken het tegen spier- en rugpijn. Ook hebben sommige mensen met artritis er baat bij.

2. Verkouden

Je kunt tijgerbalsem gebruiken in plaats van vapo rub. Smeer een beetje tijgerbalsem op je keel en borst tijdens je verkoudheid om je luchtwegen open te maken een keelpijn te verzachten.

3. Hoofdpijn

Veel mensen zweren bij het effect van tijgerbalsem op hun hoofdpijn. De geur alleen al kan verlichting bieden, maar door een beetje van de balsem op je slapen te wrijven kan je hoofdpijn opklaren. Prettig als je liever geen medicijnen neemt of om naast de paracetamol of Advil te doen.

4. Muggenbulten

Heeft een mug je flink te pakken gehad? Wrijf dan een beetje tijgerbalsem op de bulten om de jeuk te verlichten. Je kunt ook tijgerbalsem op je polsen en hals smeren om te voorkomen dat je in het vervolg geprikt wordt.

5. Insecten

Heb je veel insecten in huis? Door jezelf in te smeren met tijgerbalsem krijgen ze jou niet te pakken! Wil je alle insecten buiten de deur houden? Smeer dan een beetje tijgerbalsem op de plekken waar ze je huis binnendringen. De geur vinden ze niet fijn, dus ze zullen niet binnenkomen.

Benieuwd naar de overige vijf gebruiken van tijgerbalsem? Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2