Dit is waarom we ons huisdier als ons kindje behandelen


We zien ons huisdier steeds meer als volwaardig familielid

Vroeger hielden mensen honden en katten omdat het praktisch was. Een waakhond om dieven af te schrikken, een kat om muizen te vangen. Tegenwoordig zijn we ons steeds meer aan die diertjes gaan hechten en zien we ze echt als deel van de familie. De dood van een huisdier hakt er dan ook flink in. Ook zoeken we liever een diertje met een leuk karakter dan het perfecte uiterlijk. Waar komt deze verandering vandaan?

De beestjes zijn veel meer dan een huisdier.

Adoptie

We spreken steeds vaker over het feit dat we een dier hebben ‘geadopteerd’, alsof je een kindje adopteert. Ook is het tegenwoordig populairder om een hond of kat uit het buitenland te adopteren of uit een asiel te halen dan bij een fokker vandaan. Dit omdat we graag een dier in nood willen redden en ons daar als ‘ouder’ over willen ontfermen. Waarbij het vroeger voor velen belangrijk was dat de hond een puur ras had of een kat een speciale vacht, draait het nu veel vaker om een leuke persoonlijkheid of een kenmerkend uiterlijk.

Kosten

Ook wordt tegenwoordig kosten noch moeite gespaard als het draait om onze huisdieren. Vroeger lieten mensen hun huisdier veel sneller inslapen, tegenwoordig worden er nog dure operaties gedaan om het diertje te redden. Niet alleen bij honden en katten, die doorgaans langer leven dan knaagdieren, maar ook konijnen en cavia’s gaan vaker onder het mes. Daarnaast wordt er veel meer geld uitgegeven aan speciale voeding. Vroeger kregen honden één soort brokken, vandaag de dag is er ruime keuze tussen allerlei speciaalmerken. Ook op verzorging wordt niet bespaard: dierenpensions hebben het drukker dan ooit met huisdieren van vakantiegangers. In plaats van het dier alleen thuis te laten bij een huisoppas, wordt het in de watten gelegd in een pension.

Babysignaal

Waarom vinden we dieren eigenlijk zo schattig? Dit komt door een ‘babysignaal’ in onze hersenen. We zien het kleine diertje met grote oogjes en willen uit instinct ervoor zorgen. We maken bepaalde stofjes aan in onze hersenen die ons gelukkig maken. Hier reageren dieren weer op waardoor je elkaar constant vrolijk maakt.

Hoe het ook zij: wij verwennen vandaag ons diertje nog even extra veel, want het zijn nou eenmaal onze baby’s!

Lees ook: Waar of niet waar: vrouwen verkiezen hun huisdier boven hun partner

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: AD | Beeld: Pexels