Heftig: zoveel uur slaap verliezen vrouwen door ongemakken tijdens hun menstruatie

Menstruatiekwalen mogen zeker niet onderschat worden

Het wordt nog weleens gekscherend het maandelijkse feestje genoemd, maar alle vrouwen weten dat hun menstruatie helemaal niet zo’n feestelijke gebeurtenis is. Pijnlijke borsten, krampen, zere rug, zware benen: het zijn slechts enkele kwalen. En die euvels hebben een behoorlijke impact op je nachtrust. 

Verstoorde slaap

De kans is groot dat je wat minder lekker slaapt tijdens je menstruatie. En daarmee ben je echt niet de enige. Uit onderzoek van Libresse blijkt dat veel vrouwen hier last van hebben en dat ze daardoor veel slaap verliezen. In ons leven verliezen we gemiddeld vijf maanden slaap door onze menstruatie. Of beter gezegd: door de klachten die gepaard gaan met onze menstruatie.

Klachten

Met name krampen zorgen ervoor dat we minder goed slapen: 51 procent van de ondervraagde vrouwen zegt daardoor minder goed te slapen. Ook is 33 procent van de ondervraagden bang dat ze zullen doorlekken en hierdoor slapen ze ook minder goed. Bovendien zegt 21 procent van de Nederlandse vrouwen dat ze zich uitgeput voelen tijdens hun menstruatie. Tegenwoordig is er zelfs een naam voor de onzekerheid die je ’s nachts voelt als je ongesteld bent: periodsomnia.

Periodsomnia

Naast pijnlijke krampen beïnvloedt de angst om ’s nachts door te lekken onze slaap dus behoorlijk. Om te voorkomen dat dit gebeurt gebruiken de meeste vrouwen ’s nachts maandverband, al heeft 34 procent het gevoel dat dit niet genoeg is. Hun oplossing? Oude onderbroeken of extra lagen ondergoed dragen. Ook beweert 30 procent van de vrouwen dat zij in een bepaalde positie slapen, om de kans op doorlekken te verkleinen.

Lees ook: Feit of fabel: je verbrandt meer calorieën als je ongesteld bent

Fan van dit artikel? Bewaar hem op Pinterest!

Bron: Libresse | Beeld: Pexels