Heel belangrijk: zo controleer je jezelf op verdachte moedervlekken

Controleer jij je moedervlekken regelmatig?

Het is belangrijk om moedervlekken goed in de gaten te houden. Als ze opeens gekke vormen krijgen of verkleuren dan is het heel belangrijk om dit vroegtijdig te constateren, zodat je mogelijke nare ziektes voorkomt. Controleer daarom regelmatig je eigen moedervlekken. 

1 op de 5 Nederlanders krijgt te maken met huidkanker.

Pigmentcellen

Gelukkig is melanoom (huidkanker) goed te behandelen, mits het op tijd geconstateerd wordt. Deze vorm van kanker komt voor als pigmentcellen veranderen. Pigmentcellen liggen in groepjes bij elkaar bij moedervlekken en daarom is daar de kans het grootst dat daar het kankergezwel ontstaat. Wist je dat melanoom eigenlijk zwart gezwel betekent?

Controle

Controleer maandelijks je hele lichaam op gekke moedervlekken. Let vooral op de vlekken op je gezicht, neus, lippen, mond en achter je oren. Mensen die verminderde haargroei hebben moeten ook de hoofdhuid controleren. Vergeet ook je voeten niet te checken. Ze kunnen zelfs tussen je tenen zitten!

Kenmerken

Een melanoom gezwel is vaak asymmetrisch en heeft een gekartelde rand. Daarnaast zie je binnen de moedervlek ook kleurverschillen en is-ie groter dan 6 millimeter in doorsnede. Ook kan het gaan schilferen, bloeden en vocht afscheiden. Dit zijn allemaal dingen die belangrijk zijn om in de gaten te houden. Ga bij twijfel altijd naar de huisarts!

Lees ook: Belangrijk: herken het verschil tussen een cyste en borstkanker

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Dingen voor Vrouwen©