Gezwollen en pijnlijke oksel na vaccinatie? Dit is de oorzaak

oksel

Deze bijzondere bijwerking hoor je niet vaak, maar komt regelmatig voor

Wanneer je onlangs een vaccinatie hebt gehaald, is de kans groot dat je daarna last hebt gehad van je oksel. Het klinkt misschien vreemd, omdat het niet een van de eerste bijwerkingen is waar je aan denkt. We hebben echter goed nieuws: het is niks om je zorgen over te maken. Eigenlijk is het zelfs een heel goed teken. Wij vertellen je meer. 

Zwelling in je oksel

We weten inmiddels bijna allemaal wel wat de mogelijke bijwerkingen zijn van een coronavaccinatie. Je voelt je wat suffig, hebt hoofdpijn, koorts of een zwelling rond de prikplek. Toch is het uiteindelijk allemaal beter dan een zware besmetting te pakken krijgen. Maar één bijzondere bijwerking hoor je niet zo vaak in het nieuws, terwijl die toch regelmatig voorkomt: een gezwollen en zelfs pijnlijke plek in je oksel.

Immuunsysteem

Om te begrijpen waarom dit gebeurt, is het handig om te snappen hoe het afweersysteem van je lichaam werkt. Een belangrijk onderdeel van je lichaamseigen afweer is namelijk het lymfesysteem. Dit is een systeem met enorm dunne vaatjes door je hele lichaam, dat net als bloed vocht door je lijf voert. Onderweg zijn er op strategische plekken in je lichaam verschillende lymfeklieren. Deze klieren zorgen voor de zuivering van het vocht in je lichaam. Bovendien maken zij zogenaamde ‘T-Lymfocyten’. Dit zijn een soort speciale afweercellen, die ziekteverwekkers direct aanvallen. Wanneer je afweersysteem extra hard aan de bak gaat om je lichaam te beschermen, kan het gebeuren dat de lymfeklieren op verschillende plekken in je lichaam opzwellen.

Okselpijn na de prik

Dat je oksel na een vaccinatie dus opzwelt, is dan ook niet gek. Daar bevindt zich namelijk ook zo’n lymfeklier. Een vaccinatie is bedoeld om je lichaam te trainen op het herkennen van ziekmakers. Dat geldt voor de coronaprikken, maar ook voor bijvoorbeeld voor een griepprik of ander vaccin. Die lymfeklier in je oksel ziet dus de stofjes in het vaccin en gaat vervolgens hard aan de slag. Zo maak je extra afweercellen aan om goed beschermd te zijn wanneer je een keer écht in contact komt met een bepaalde ziekte. Dat er dus sprake is van een zwelling in je oksel is geen reden tot zorgen. Deze trekt vanzelf binnen een paar dagen weer weg. Houdt dit toch langer aan? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Bron: Tips en Weetjes, InfoNu, Lareb | Beeld: iStock