Voortaan kun je een abortuspil bij de huisarts krijgen

abortuspil

Het wordt allemaal een stuk toegankelijker voor veel vrouwen

Gisteren heeft de Eerste Kamer met een nieuw wetsvoorstel ingestemd. Dat voorstel maakt het mogelijk voor huisartsen om een abortuspil voor te schrijven. Eerder konden vrouwen die ongewenst zwanger waren alleen bij een abortuskliniek terecht, maar nu kunnen ze dus ook naar de huisarts.

Wetsaanpassing

Wanneer de pil ook daadwerkelijk verkrijgbaar is bij de huisarts, is nog onbekend. De uitvoering hiervan ligt nu in handen van het ministerie van Volksgezondheid. De abortuswet, die uit 1984 stamt, is al eerder aangepast dit jaar. Het parlement heeft namelijk de verplichte bedenktijd van vijf dagen ook afgeschaft. De tegenstanders van het wetsvoorstel waren de PVV, Forum voor Democratie, de SGP, ChristenUnie en een lid van de Nanninga fractie. De meerderheid stemde dus voor.

Abortuszorg laagdrempeliger

Initiatiefnemers van de wetsaanpassing hebben kritiek op de huidige keuzemogelijkheden voor vrouwen. Vrouwen moeten nu namelijk naar een van de zestien klinieken, verspreid door het land, om hun zwangerschap te kunnen beƫindigen. De nieuwe wetsaanpassing maakt het mogelijk voor huisartsen om in de eerste negen weken van de zwangerschap een abortuspil voor te schrijven. Voorstanders stellen dat dit de abortuszorg laagdrempeliger moet maken. Huisartsen mogen overigens zelf besluiten of ze deze zorg willen aanbieden.

Lees ook: Kun je door een abortus verminderd vruchtbaar raken?

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Pexels