Vraag van vandaag: is citroenwater echt zo gezond?

citroenwater

Feiten en fabels over citroenwater

Nu we onverwachts tóch nog getrakteerd worden op een aantal warme nazomerdagen, zijn we weer volop op zoek naar manieren om te verkoelen. Citroenwater dient bij deze tropische temperaturen als een perfecte dorstlesser en is heel eenvoudig te maken. Daarnaast schijnt citroenwater erg goed te zijn voor je gezondheid. Maar zijn er eigenlijk ook nadelen verbonden aan het drinken van het zure sapje?

Vitamine C

Citroen bevat een flinke dosis vitamine C, welke verschillende positieve effecten heeft op de huid. Denk hierbij aan het verminderen van oneffenheden zoals acne en de onontkomelijke fijne lijntjes. De dosis vitamine C die citroen bevat, is echter niet voldoende om hierin daadwerkelijk verschil te merken. Wel is citroenwater een zeer welkome aanvulling op je dagelijks aanbevolen twee stuks fruit.

Gezonde nieren

Uitdroging is een van de belangrijkste factoren als het gaat om de vorming van nierstenen. Nierstenen zijn enorm pijnlijk, dus dit is een kwaal die je koste wat kost wilt voorkomen. Maar goed: we weten natuurlijk al langer dat het drinken van genoeg water essentieel is voor je algemene gezondheid, ongeacht of je er nou citroen(sap) aan hebt toegevoegd of niet. Wel kan citroenwater dienen als een gezonder alternatief, voor wanneer je eigenlijk zin hebt in een vruchtensapje vol suikers en calorieën. Daarnaast helpen de gezonde stoffen in citroen wel degelijk om gif- en afvalstoffen nóg sneller uit ons lichaam te drijven.

Afvallen

Op social media platforms zoals TikTok en Instagram zweren sommige influencers bij citroenwater als het gaat om afvallen. Hiervoor is echter nooit wetenschappelijk bewijs geleverd, dus dit is waarschijnlijk eerder fabel dan feit.

Kortom: citroenwater kan je gezondheid zeker ondersteunen, maar het is geen wondermiddel voor het oplossen van bepaalde gezondheidsproblemen. Drink het dus vooral omdat je het zelf lekker vindt. Ben je geen groot fan van citroenwater? Laat het drankje dan gewoon lekker aan je voorbij gaan!

Tip: drink citroenwater altijd met een rietje om beschadiging aan je tanden te voorkomen. 

Lees ook: ‘Aha! Zo bereken je hoeveel liter water je per dag moet drinken’

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Ze, Harpers Bazaar, archief Dingen voor Vrouwen | Beeld: Pexels