Aha: zo kun je herbruikbare rietjes het beste schoonmaken

herbruikbare rietjes schoonmaken (1)

Er kunnen zich aan de binnenkant allerlei bacteriën nestelen

Sinds de plastic rietjes verbannen zijn, hebben we de herbruikbare varianten helemaal omarmd. Maar hoewel ze hartstikke duurzaam zijn, zijn ze niet bepaald hygiënisch. Sterker nog: als je ze niet goed schoonmaakt, zijn ze een bron van bacteriën. We vertellen je hoe je ze het beste kunt reinigen na gebruik.

Duurzame rietjes

Waar vroeger plastic rietjes de norm waren, is dat de laatste jaren veranderd en zijn ze door het verbod erop grotendeels uit het straatbeeld verdwenen. Restaurants en supermarkten gebruiken en verkopen ze niet meer en de plastic-variant heeft plaats gemaakt voor bamboe, silicium of metaal. Van papier hebben we persoonlijk al gauw weer afscheid genomen – je weet wel waarom. Met de herbruikbare variant is niets mis, behalve dan dat ze lastig schoon zijn te houden, omdat overgebleven resten van drankjes gemakkelijk blijven hangen. Ofwel: de ideale voedingsbodem voor ziektekiemen. Goed schoonhouden dus!

Reinigen met ragertjes

Bij veel herbruikbare rietjes worden ragertjes geleverd. Hiermee kun je ze gemakkelijk reinigen. Vergeet alleen niet om deze ook goed schoon te houden, anders is het dweilen met de kraan open. Heb je ze niet? Dan zijn er ook andere manieren.

Siliconen rietjes reinigen

Siliconen rietjes zijn het gemakkelijkst schoon te maken. Laat ze alleen even in een warm zeepsopje weken en knijp vervolgens de zijkanten van de rietjes samen. Doe dit in de gehele lengte en wrijf tegen elkaar. Spoel ze hierna door met water om eventuele zeepresten te verwijderen.

Rietjes van staal en bamboe reinigen

Rietjes van staal en bamboe kun je natuurlijk niet samenknijpen, waardoor ze lastiger schoon te maken zijn.  Het goede nieuws? Je kunt ze wel in de vaatwasser doen. Leg ze gewoon in het bestekrekje nadat je ze hebt gebruikt, zodat je zeker weet dat bacteriën ver uit de buurt blijven. Zorg er wel voor dat je de vaatwasser volledig vol hebt als je ‘m aanzet en kies niet voor het langste wasprogramma. Anders ben je natuurlijk nog steeds niet duurzaam bezig!

Lees ook: ‘Ik ben erachter gekomen dat mijn man nog een tweede gezin heeft’ 

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Kookfans | Beeld: Pexels