Warmtebultjes door de zon? Met deze tips zijn ze zo verdwenen

tips tegen warmtebultjes

Zeg maar vaarwel tegen die warmtebultjes

De een heeft er meer last van in de zomer dan de ander: warmtebultjes. Deze vervelende, kriebelende bultjes ontstaan vaak nadat je huid in contact is geweest met de zon. Je hoeft je geen zorgen te maken, want warmtebultjes zijn niet ernstig. Maar wat zijn ze precies en wat kun je ertegen doen? We leggen het uit. 

Met deze tips zijn de bultjes als sneeuw voor de zon verdwenen.

De oorzaak

Wat zijn warmtebultjes eigenlijk en hoe ontstaan ze precies? In de medische wereld worden deze rode bultjes ook wel miliaria genoemd. Wij kennen ze eerder als warmtebultjes, zweetpukkeltjes of zweetbultjes. Deze bultjes ontstaan vaak in de zomer, omdat we dan meer zweten dan normaal. Geen ernstige oorzaak dus, maar door het zweten kunnen de zweetkliertjes onder de huid verstoppen. Hierdoor komt er meer vocht in de omringende huidcellen terecht en zo ontstaan dus de warmtebultjes op je huid.

Vakantie

Heb je het idee dat je deze bultjes sneller krijgt wanneer je op vakantie bent? Dat is ook niet gek, want op vakantie in een warm land zweten we sneller dan normaal. Dit resulteert in meerdere bultjes op bijvoorbeeld je armen of benen. In Nederland kun je hier ook last van hebben als de temperaturen buiten stijgen en je meer zweet en/of kleding draagt die de huid niet laten luchten.

Tips tegen warmtebultjes

In veel gevallen zijn de warmtebultjes niet extreem en verdwijnen ze vanzelf na een paar dagen. Toch kun je er zelf ook voor zorgen dat ze wat sneller weggaan. Deze tips kunnen je helpen:

  • Vermijd warme plekken: probeer zoveel mogelijk de warme, vochtige plekken te vermijden. Houd de huid zo koel en droog mogelijk.
  • Luchtige kleding: draag luchtige kleding op de warme dagen. Katoen is daarbij de beste kledingstof die je kunt dagen, omdat deze stof irritaties en wrijving van de huid voorkomt.
  • Verkoelende producten: producten met een verkoelende werking, bijvoorbeeld een speciale cooling gel voor de huid, kunnen de jeuk verminderen.
  • Gebruik geen vette crèmes of zalven: deze kun je het beste niet gebruiken in de zomer omdat deze crèmes de poriën sneller verstoppen.
  • Vermijd huid op huid contact: het is beter om een wat langere broek te dragen om huid op huid contact te voorkomen. Schurende dijen kunnen voor extra irritaties op de huid zorgen.
  • Probeer zwembaden zoveel mogelijk te vermijden: dit geldt ook voor sauna’s, bubbelbaden en stoombaden. Deze vochtige omgevingen zorgen ervoor dat je extra gaat zweten en dat de huid schuurt.
  • Schone huid: probeer de huid zo schoon mogelijk te houden, maar was het niet te vaak met zeep. Te veel zeep kan ervoor zorgen dat de huid sneller uitdroogt.
  • Droog deppen: dep de huid nadat het in contact is geweest met water, droog met een handdoek. Dit kan zowel na het douchen als na het zwemmen zijn.

Houden de warmtebultjes bij jou langer aan dan een aantal dagen en heb je hier veel last van? Dan kun je het beste een afspraak maken bij de huisarts. In sommige gevallen kan de huisarts medicijnen of een crème voorschrijven om de klachten te verminderen.

Lees ook: Buikvet verminderen? Dan kun je deze 10 dingen het beste eten en drinken

Bronnen: Cosmopolitan | Beeld: Pxhere