Zo kom je snel van die vervelende kriebelhoest af

kriebelhoest

Wij delen een aantal handige tips

Een kriebel in je keel en het bijbehorende hoestje zijn geen dingen waar we blij van worden. Het liefst wil je er natuurlijk zo snel mogelijk van af, maar hoe krijg je dat voor elkaar? Wij hebben een aantal handige tips voor je.

Afdeklaagje beschadigd

Een kriebelhoest ontstaat op het moment dat je luchtwegepitheel (het ‘afdeklaagje’ in je keel) beschadigd is geraakt. Dat kan door meerdere factoren worden veroorzaakt. Het kan komen door een verkoudheid, maar ook het inademen van sigarettenrook, door een allergie of door stoffige/droge ruimtes. Hoe meer je hoest, hoe meer je luchtwegepitheel beschadigd raakt. Dat zorgt ervoor dat je weer meer gaat hoesten, dus het is een vicieuze cirkel.

De juiste luchtvochtigheid

Wat kun je doen om zo snel mogelijk van die vervelende kriebelhoest af te komen? Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis de juiste luchtvochtigheid heeft. Zet een bakje water op de verwarming of haal een luchtbevochtiger in huis, zodat de luchtvochtigheid constant tussen de 40 en 60 procent ligt.

Houd daarnaast je slaapkamer goed schoon en gebruik voor het slapengaan een neusspray. Die twee factoren zorgen ervoor dat je ’s nachts minder last hebt van de hoest.

Wel en niet doen

Er zijn nog meer dingen die je kunt doen om de hoest zo snel mogelijk te verdrijven. Adem zoveel mogelijk door je neus en schep af en toe een theelepeltje honing door je thee. Kies daarbij voor tijmthee, die beschermt je slijmvliezen tegen bacteriën. Snijd daarnaast af en toe een paar plakjes gember af en laat die in kokend water trekken.

Wat je vooral niet moet doen, is roken en je keel schrapen. Ook is het verstandig om niet zomaar elk middeltje in huis te halen, maar eerst om advies te vragen bij je huisarts. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Lees ook: Aha: dit is waardoor de velletjes bij je nagels ontstaan

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels