Aha: dit is de beste manier om een houten snijplank schoon te maken

snijplank citroen

Dít kun je doen

De snijplank: een onmisbaar attribuut in de keuken. We gebruiken hem om groenten, fruit of vlees te snijden. Hierbij hebben we de keuze uit een plastic-, bamboe- of houten variant. Over snijplanken van hout wordt vaak gezegd dat deze minder hygiënisch zouden zijn, omdat het schoonmaken lastiger gaat. In dit artikel vind je daarom tips om je houten snijplank goed schoon te maken.  

Houten snijplank onhygiënisch?

Er heerst veel verdeeldheid over welk materiaal snijplank het meest hygiënisch is om te gebruiken in de keuken. De Nederlandse Wageningen University & Research (WUR) deed onderzoek naar dit onderwerp. Hieruit bleek dat een houten snijplank niet minder hygiënisch is dan andere snijplanken. De micro-organismen die op het hout achterblijven trekken erin, waardoor de kans op overdracht naar bijvoorbeeld een stuk vlees kleiner is.

Schoonmaken na gebruik

Desondanks is het essentieel om je houten snijplank na elk gebruik goed schoon te maken. Doe hem alsjeblieft niet in de vaatwasser, aangezien dit de plank kan verpesten. Het hout kan kromtrekken of er kunnen scheuren ontstaan, wat een uitstekende broeiplek is voor bacteriën. Het beste is om de snijplank na gebruik goed af te spoelen met water en afwasmiddel, om hem vervolgens droog te deppen met een theedoek. Daarna kun je de snijplank verder laten drogen op het aanrecht. Makkelijk zat!

Citroen is je vriend

Je wil natuurlijk dat je houten snijplank jarenlang meegaat en daarvoor is alleen afwassen niet genoeg. Maak hem daarom af en toe eens schoon met citroen. Je kunt een citroen doormidden snijden en hiermee over de plank wrijven. Het zuur in de citroen zorgt ervoor dat de plank goed gereinigd wordt en daarnaast worden vieze geurtjes geabsorbeerd.

Mochten er hardnekkige vlekken in je houten snijplank zitten, combineer citroen dan met zout. Het zout strooi je over de vlek en vervolgens pers je daarboven een halve citroen uit. Dit moet ongeveer tien minuten intrekken. Vervolgens kun je met de andere helft van de citroen over de vlek heen schuren. Als het goed is, schuur je de vlek dan zo weg.

Groot onderhoud

Om je houten snijplank in topconditie te houden en vlekken te voorkomen, is het slim om hem af en toe in te smeren met olie. Het beste is om dit al te doen voordat je hem in gebruik neemt. Geschikte oliën die je hiervoor kunt gebruiken zijn amandel- of druivenpitolie. Ook zijn er speciale snijplankoliën te koop. Door de snijplank hiermee in te smeren, blijft het hout mooi soepel. Maar wat je ook doet, smeer de plank niet in met olijfolie: dit maakt je plank juist vies!

Lees ook: ‘Aha: zo kun je herbruikbare rietjes het beste schoonmaken’

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!
Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pexels