Aha: dit is waarom je je koelkast soms beter even open kunt laten staan

koelkast-open

Dit hadden we niet verwacht!

We hebben allemaal van jongs af aan geleerd dat we de koelkast niet te lang open moeten laten staan. Dat zou er namelijk voor zorgen dat er veel warmte verloren gaat, wat slecht is voor het milieu. Toch blijkt uit onderzoek dat je je koelkast prima even open kunt zetten. Huh? Wij leggen je uit waarom.

In rap tempo open en dicht

Of je nu aan het koken bent of de boodschappen inruimt: je doet de koelkast altijd zo snel mogelijk weer dicht. Het geeft je het gevoel dat alles in de koelkast beter beschermd blijft en dat er minder energie verloren gaat. Maar is dat wel zo? Onderzoek van drie wetenschappers uit Maleisië heeft een resultaat opgeleverd dat je zal verbazen.

Luchtstroming

De onderzoekers vroegen zich af wat nu beter was: de koelkast telkens kort opendoen in de paar minuten dat je ermee bezig bent, of hem gedurende die tijd volledig open te laten staan. Hun experiment liet zien dat er warme, vochtige lucht uit de koelkast komt als je hem open en dicht doet. Je creëert daarmee veel luchtstromingen, wat voor turbulentie zorgt. Hoe vaker je je koelkast open en dicht doet, hoe meer luchtstromingen er dus zijn. Je koelkast moet daardoor harder werken om op temperatuur te blijven. Zet je je koelkast één keer wat langer achter elkaar open, dan zijn er veel minder van die luchtstromingen en hoeft je koelkast dus minder hard aan de slag.

Er is wel een maar…

De onderzoekers laten dus zien dat je je koelkast beter even open kunt laten staan. Daar moet wel bij vermeld worden dat dit alleen voordelig is als je je koelkast een paar minuten open laat staan. Staat hij een half uur volledig open, dan zorgt dat er juist voor dat je energierekening stijgt en de producten in de koelkast minder vers blijven. Je kunt hem dus prima even open laten, maar je moet niet overdrijven.

Lees ook: Energielabels aangepast: koelkast in de categorie A+++ kan nu een F zijn

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash, Elloproducts