How to: wijn en eten met elkaar combineren

wijn eten combineren

Het is lastiger dan je denkt

Het combineren van eten en wijn komt nog heel precies. Rode wijn bij een stukje vlees en witte wijn bij een stukje vis, toch? Helaas, die vlieger gaat niet altijd op. Niet alleen het vlees of vis is van invloed op de wijnsoort. Het heeft ook te maken met kruiden, specerijen, zuren en pittigheid. Genoeg redenen om je de do’s en don’ts van het combineren op een rij te zetten. 

Game changers

Ingrediënten die veel invloed hebben op de smaak van het eten, worden ook wel game changers genoemd. Heb je een ‘gewoon’ stukje vis, maar is je saus een echte smaakmaker? Kijk dan naar de ingrediënten van de saus. Laat de keuze van de wijn in dit geval afhangen van de smaakmakers in de saus, in plaats van het stukje vis. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor een dressing of specerijen in een gerecht.

Pas op met zuren

Bij sommige gerechten wordt een zure saladedressing gebruikt of zit er veel citroen in een gerecht verwerkt. Niet erg, want dit kan ontzettend lekker zijn. Echter gooit deze dressing roet in het eten als het gaat om de wijnkeuze. Er zijn een groot aantal wijnen die niet lekker smaken bij een zure dressing, waardoor je al gauw de plank mis slaat. Heb je een zuur gerecht? Kies dan voor een Sauvignon Blanc. Deze wijn zit hoog in de zuren en is in veel verschillende vormen te verkrijgen. Kies voor een op hout gerijpte Sauvignon Blanc uit Bordeaux bij de wat vollere gerechten. Heb je een frisse salade met vinaigrette op het menu? Kies dan voor een Sauvignon Blanc uit de Loire of Nieuw-Zeeland.

Pas op met kruiden

Kokkerellen met kruiden is heerlijk. Je kunt een gerecht in de richting sturen die jij graag wil en op deze manier allerlei variaties maken. Het probleem is alleen dat die kruiden voor een andere smaakervaring kunnen zorgen. Eet je een gerecht met veel chilipeper? Dan kan dit zomaar al de fruitsmaken uit je rode wijn slaan. Voor een beetje harmonie kun je beter voor een lichtrode wijn, rosé of een wijn met een zoete smaak gaan. Suiker gaat het branderige namelijk tegen. Gerechten met veel knoflook gaan goed samen met een aromatische wijn. En kies bij herbale tonen – gerechten met veel groene kruiden als dille of tuinkruiden – voor een herbale wijn. Denk hierbij aan de witte wijnen van Vermentino of Verdicchio. Een op hout gerijpte Sauvignon Blanc zou hier ook absoluut niet misstaan!

Dit is een gesponsord artikel in samenwerking met Wijnbeurs. 

Lees ook: Wijnliefhebbers opgelet: zo maak je rode wijn cheesecake

Beeld: Unsplash