‘Mijn beste vriendin vertelde mijn echtgenoot dat ik vreemd ben gegaan’

echtgenoot

De vrouw heeft 20 jaar geleden met iemand anders gezoend

Eerlijkheid duurt het langst, zeggen ze altijd. Helaas moet Marije* dit op een heel vervelende manier ondervinden. Twintig jaar geleden zoende ze met iemand anders, terwijl zij en haar vriend Bas (nu haar echtgenoot) vijf jaar samen waren. Jarenlang heeft ze dit geheim verzwegen, maar daar steekt haar beste vriendin Jeanine nu een stokje voor. Jeanine heeft Bas namelijk verteld dat Marije destijds vreemd is gegaan. 

Relatie

“Ik zal het maar gelijk zeggen: ik verdien dit, ik ben de schurk, het is allemaal mijn fout. Ik weet het. Maar mijn hemel, ik kan dit niet aan. Ik doe hier mijn verhaal, omdat ik hoop dat iemand advies heeft voor hoe je een verraden echtgenoot terug kunt winnen”, schrijft Marije wanhopig op het forum Reddit. Marije is al een kwart eeuw samen met haar echtgenoot Bas. De twee groeiden op in dezelfde plaats, hadden dezelfde vrienden en kregen op de middelbare school een relatie.

Iemand anders gezoend

Een perfect liefdessprookje, zou je zeggen op het eerste gezicht. Helaas is dit niet het geval. “In 2001, twintig jaar geleden, was ik jong en dom en deed ik iets verschrikkelijks”, vertelt Marije. “Na mijn vervolgopleiding twijfelde ik aan onze relatie. Ik had het idee dat onze relatie mijn ontwikkeling en zelfexpressie in de weg stond. Mijn beste vriendin Jeanine, die destijds ook een relatie had, had hetzelfde gevoel”, gaat de vrouw verder. “Heel vaak lieten we onze vriendjes thuis en gingen we samen stappen.” Naar verloop van tijd begon Jeanine met andere jongens te zoenen, vertelt Marije. “En ik schaam me om te vertellen dat ik ook een paar keer met iemand anders heb gezoend.”

Walgelijk

“Nadat dit was gebeurd, besloot ik ermee te stoppen. Ik walgde van mezelf, van Jeanine en van deze vreemde mannen die ik zoende. Maar ik voelde me het verschrikkelijkst dat ik de liefde van mijn leven had bedonderd”, vertelt Marije geëmotioneerd. “Ik vertelde Jeanine dat ik niet meer met haar om kon gaan als zij door bleef gaan met stappen en vreemdgaan. Ze begreep het en stopte ermee. Uiteindelijk had ik niet de moed om aan mijn echtgenoot op te biechten wat ik heb gedaan, dus hielden we het geheim.”

Geheim verklapt

“Twintig jaar later ben ik nog steeds getrouwd met Bas. We hebben samen vier kinderen (18, 17, 14, 14). Jeanine is al jarenlang vrijgezel en focust zich vooral op haar carrière. We zijn nog steeds goed bevriend en ze kan ook goed overweg met mijn echtgenoot”, gaat Marije verder. Een beetje te goed, blijkt nu. “Afgelopen februari, toen ik er niet bij was, vertelde ze mijn echtgenoot in een dronken bui van onze wilde avondjes al die jaren geleden. Ze vergat echter te vertellen dat ik maar vier keer een andere jongen heb gezoend. Zij herinnerde zich alleen dat zíj ongeveer een jaar lang met Jan en alleman zoende en dacht dat ik ongeveer hetzelfde deed.”

Vaderschapstest

Toen Marije de volgende dag thuiskwam, was haar man woedend. “Hij vroeg mij of ik ooit vreemd was gegaan. Ik zag in zijn ogen dat hij alles wist”, vertelt de vrouw. Ze wist dat het tijd was om haar geheim op te biechten. “Hij was zo kalm dat ik er bang van werd. Normaal gesproken is hij zo trots en charismatisch, maar die dag keek hij sereen, losgemaakt van onze relatie, losgemaakt van mij”, herinnert Marije zich nog goed. “Bas zei dat hij een vaderschapstest wilde van alle kinderen. Dat vond ik geen probleem, ik weet dat de kinderen van hem zijn. Hij is de enige man met wie ik ooit heb geslapen.”

Scheiding

Een week later kwam de uitslag van de vaderschapstest binnen. “Ik dacht dat we weer aan onze relatie konden werken. Ik was vastberaden om aan mijn echtgenoot te bewijzen dat hij me kon vertrouwen. Ik wilde er alles aan doen. Maar de dag dat de uitslag binnenkwam, zei hij dat hij wilde scheiden”, vertelt Marije geschokt.

Echtgenoot terugwinnen

Inmiddels is het een halfjaar verder en zijn Marije en Bas gescheiden. Met Jeanine wil Marije niets meer te maken hebben. “Ik weet dat het niet haar fout was. Ik was degene die er al die jaren over heeft gelogen en ik verdien de consequenties van mijn daden. Maar het had niet zo hoeven lopen”, aldus de vrouw. Tot overmaat van ramp, kunnen Bas en Jeanine het nog steeds erg goed met elkaar vinden. “Afgelopen weekend vertelde een van mijn jongste kinderen dat Jeanine vaak bij Bas slaapt”, vertelt ze. “Ik ben ontzettend jaloers en boos op Jeanine. Het is zo oneerlijk, dit is niet hoe onze relatie hoort te lopen. Ik moet mijn man terugwinnen.” Wat zou jij Marije aanraden om te doen?

*De namen in dit verhaal zijn gefingeerd. De vrouw doet haar verhaal op het forum onder de naam ThrowRA-after. 

Lees ook: ‘Ik vond de boxer van mijn vriend op de kamer van mijn beste vriendin’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Claudia Wolff