Deze financiële vragen moet je je partner stellen voor het huwelijk

financiële

Deze zes ongemakkelijke vragen zul je aan je partner moeten stellen

Ben jij net verloofd met je grote liefde? Dan snappen we dat je staat te popelen om je big day voor te bereiden. Toch is het verstandig om voor die grote voorbereidingen nog even te gaan zitten met je verloofde en deze financiële vragen te bespreken.

Ultieme test

Aan Pure Wow vertelt gecertificeerd instructeur financiële educatie Bola Sokunbi welke zes ongemakkelijke vragen jij je partner moet stellen voordat jullie het huwelijksbootje instappen. Ben jij dus klaar voor de ultieme relatietest? Wij zetten de vragen voor je op een rijtje.

1. Krijgen we huwelijkse voorwaarden?

Huwelijkse voorwaarden zijn natuurlijk voor de hand liggend. Toch blijft het een ongemakkelijk onderwerp om over te praten. Dit komt mede doordat slechts vijf procent de huwelijkse voorwaarden bespreken vóór het huwelijk, waardoor het een bron van angst en wrijving kan zijn. Toch is het belangrijk om dit te bespreken, om zo misverstanden in de toekomst te voorkomen.

2. Ondersteun je iemand financieel, of ben je dat nog van plan?

Denk hierbij aan kinderbijslag, schoolgeld van je broer, medische kosten van een ouder, het kan alles zijn. Het is fijn voor je partner om dit te bespreken. Natuurlijk hoef je niet bij te dragen aan deze bijdragen, maar het is wel handig om te weten dat een deel van de financiën van je partner ergens anders naartoe gaan. Volgens Sokunbi is het handig om dit te weten omdat dit mogelijk invloed kan hebben op langetermijndoelen.

3. Verwacht je dat wij onze financiën samen of afzonderlijk beheren?

Hebben je partner en jij individuele financiële verplichtingen? Dan is het handig om duidelijk te hebben of jullie je financiën samen of afzonderlijk gaan beheren. “Er is hier geen fout of goed antwoord voor”, zegt Sokunbi. “Wat belangrijk is, is dat jullie op dezelfde lijn zitten. Zorg ervoor dat jullie het beide eens zijn over jullie gezamenlijke financiële verplichtingen.”

4. Waar geef jij je geld graag aan uit?

Natuurlijk houden we er allemaal van om wel eens geld uit te geven aan onszelf. Wie houdt er nou niet van een beetje me-time of jezelf trakteren op iets lekkers? Toch is het belangrijk om uit te zoeken wat jullie als ’traktaties die de moeite waard zijn’ beschouwen. Volgens Sokunbi is het namelijk belangrijk om te zien en te begrijpen wat jullie beide als traktaties zien.

5. Kan één van ons thuisblijven als we kinderen hebben?

Wil je in de toekomst een gezin stichten met je partner? Dan is het verstandig volgens Sokunbi om niet alleen te bespreken hoe je de kosten van je kinderen gaat dekken, maar ook wat er gaat gebeuren als één van jullie liever een thuisblijvende ouder is. “Zoek uit hoe jullie je zullen aanpassen aan het leven op één inkomen en of jullie beide akkoord gaan met die beslissing.”

6. Ben je bezig met het sparen voor je pensioen?

Zorg voor een goed spaarplan. Je pensioen lijkt misschien nog ver weg, maar het is handig om dingen goed op een rijtje te hebben. “Geen spaarplan hebben betekent dat jij en je partner tot op hoge leeftijd zullen moeten werken om je levensstijl te ondersteunen. Bespreek hoe en waar je van plan bent om te sparen of te beleggen”, laat Sokunbi weten.

Lees ook: Aha! Zo lang duurt het voordat je écht verliefd wordt

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.

Bron: Marie Claire | Beeld: Pexels