Wat is love bombing? Dit zijn de signalen en hierom is het zo gevaarlijk

love bombing

Er bestaat zoiets als ’te veel liefde’

Het klinkt als een perfecte relatie: een partner die je ontzettend veel cadeautjes geeft, trakteert op weekendjes weg en enorm veel aandacht geeft. Toch is het minder gezond dan je denkt. Love bombing klinkt onschuldig, maar is een serieus probleem in veel relaties. 

Daten

Heb je ooit een relatie gehad of zit je in een relatie? Dan herinner je je vast de date-periode nog als de dag van gister. Je bent tot over je oren verliefd, geeft je partner oneindig veel complimentjes en wil het liefst zoveel mogelijk cadeautjes geven aan je partner. Dit is hartstikke normaal, maar het moet niet uit de hand lopen. Is er sprake van love bombing? Dan gaat jouw partner in deze fase net iets te ver.

Rode vlaggen

Spreekt jouw partner na twee dates uit dat jij de ware voor hem bent? Heeft hij of zij het meteen over trouwen? Of krijg je al na de tweede date een huissleutel van de woning van je partner? Dan gaat het wel heel erg snel. Je partner zal je vertellen dat jullie voor elkaar gemaakt zijn en er geen reden is om rustig aan te doen. Het krijgen van complimenten, cadeautjes en aandacht heeft een keerzijde. Wanneer je even wat tijd voor jezelf nodig hebt, is de kans groot dat je partner hier niet van gediend is. “Waarom ga je met je vriendinnen weg? Ik heb je toch net getrakteerd op nieuwe schoenen?” Of uitspraken als: “Waarom vind je het zo erg dat ik vijf dagen lang niet reageer op je berichtjes, ik heb je toch net op een weekendje weg getrakteerd?”

Narcist

De persoon in kwestie praat je een schuldgevoel aan en vraagt eigenlijk altijd om een verklaring. “Waarom kies jij voor hen en niet voor mij? Vind je het leuker zonder mij?”, zijn uitspraken die hierbij horen. In bijna alle gevallen zijn love bombers narcisten die uit elke situatie hun eigen voordeel proberen te halen. Therapeut Perpetue Neo vertelt aan Business Insider: Narcisten proberen uit elke situatie hun eigen voordeel te halen. Uiteindelijk voel je je gebruikt en heb je het gevoel dat je jezelf bent verloren in die relatie. Pas na een tijdje kun je alles duidelijk zien en heb je door dat die lieve woordjes, complimentjes en beloftes niet echt waren.

Zo voorkom je het

Love bombing is iets wat je wil voorkomen in een relatie. Je doet dit vooral door in het begin van een relatie de tijd te nemen. Voelt iets niet prettig of heb je het gevoel dat de ander te snel gaat? Neem dan een pas op de plaats. Een te snelle start kan ervoor zorgen dat je in een ongezonde relatie terecht komt. Ook is een gevalletje ’te mooi om waard te zijn’ ook eigenlijk altijd foute boel. Een date die al zijn geld, tijd en energie in je steekt is niet gezond. Ga af op je eigen gevoel en doe het rustig aan.

Lees ook: Zo zorg je voor vertrouwen in je relatie

Bron: Her, Ze | Beeld: Pexels