‘Ik wil niet meebetalen aan de huur en rekeningen van mijn vriend’ 

Nooit samengewoond, nu meebetalen

Julia* en haar vriend Tom zijn twee jaar samen, maar hebben nooit samengewoond. Een paar maanden geleden besloot Tom zonder overleg een baan te accepteren in een stad op twee uur rijden van Julia’s woonplaats. Julia kan en wil zelf niet verhuizen. Ze zorgt voor haar zieke ouders en heeft haar baan en vrienden in de stad. Toch verwacht haar vriend dat ze meebetaalt aan de huur van zijn nieuwe appartement en aan de rekeningen. 

Onverwachtse carrièreswitch 

“Ik was op z’n zachtst gezegd nogal verbaasd toen mijn vriend vertelde dat hij een baan had aangenomen in een stad op twee uur rijden van onze woonplaats. Hij had me nooit om mijn mening gevraagd. Sterker nog, hij had me niet eens verteld dat hij gesolliciteerd had.” Toms excuus was dat het zijn droombaan was en dat het niet aannemen van de baan nooit een optie was. 

Verhuizen geen optie

“Voor de baan moest hij ook verhuizen. Hij vroeg me niet om bij hem te gaan wonen, maar zelfs als hij dat gevraagd had, had het niet gekund. Ik woon in dezelfde stad als mijn ouders, die allebei ziek zijn. Ik zou nooit zo ver weg verhuizen terwijl ze mij allebei nog nodig hebben. Ook heb ik mijn baan hier. Daarnaast is de huur in de stad waar hij in gaat wonen gemiddeld twee keer duurder dan het appartement waarin ik nu woon, dus ik zou er ook zelf niet kunnen huren. Vanzelfsprekend zorgde dit voor veel irritatie en het leidde bijna tot het einde van onze relatie.” 

Twee keer per maand een week op bezoek

Julia stemde er uiteindelijk mee in om Tom regelmatig te bezoeken in zijn nieuwe woonplaats. “Sinds zijn verhuizing ga ik één of twee keer per maand een week naar hem toe, voor zover dat mogelijk is met de coronapandemie. Ik kan steeds een week blijven omdat ik toch thuiswerk, daar hoef ik dus geen vrij voor te nemen.” Julia benadrukt dat de reis naar Tom niet goedkoop is. Voor treinkaartjes betaalt ze voor een retourtje zo’n 80 euro en daarnaast betaalt ze nog zo’n 100 euro aan boodschappen en andere uitjes als ze bij hem is. “Ik heb daarnaast mijn eigen appartement waar ik de huur voor betaal, maar slaap in zijn appartement als ik bij hem ben.” 

Meebetalen

“Vorige week verraste hij me ineens toen hij zei dat hij wil dat ik de helft van zijn rekeningen en zijn huur ga betalen”, gaat ze verder. “Ik heb toen aangegeven dat ik dat niet wilde en legde hem uit waarom. Zo is hij degene die ervoor heeft gekozen om in zo’n dure stad te gaan wonen en ik betaal al veel aan reiskosten en boodschappen als ik naar hem toe ga. Hij heeft nog nooit voorgesteld om bijvoorbeeld een keer voor de trein te betalen. Daarnaast heb ik natuurlijk ook nog de huur voor mijn eigen appartement. Ik zou daardoor veel meer geld kwijt zijn aan een situatie waarvoor ik nooit zelf gekozen heb.” 

Oneerlijk

Ook gaf Julia aan dat als hij verwachtte dat ze zou meebetalen aan zijn water, gas en elektra en zijn huur, dat Tom dan zou kunnen meebetalen aan de treinkaartjes. Tom was het hier niet mee eens. “Hij vond dat oneerlijk, omdat hij niet zelf met de trein gaat.” 

Compromis

Julia kwam ook nog met een ander voorstel: “Ik heb gevraagd of we dan niet allebei ergens in het midden konden gaan wonen, waar het niet zo duur was.” Tom stond echter niet open voor een compromis en sindsdien is de relatie van de twee behoorlijk bekoeld, waardoor Julia niet meer weet wat ze moet doen.

Wat zou jij Julia willen adviseren? Laat je reactie achter onder dit bericht op onze Facebookpagina. 

Julia en Tom zijn niet de echte namen van het stel. Julia doet haar verhaal op het platform Reddit onder de naam Minimum-Pattern-7834.

Lees ook: ‘Mijn vriendin praat niet meer met me tot ik haar ten huwelijk vraag’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash