‘Mijn vriendin is heel sociaal en dat maakt me vaak jaloers’

jaloers

‘Ze betrekt me niet bij het gesprek, waardoor ik me buitengesloten voel’

Jacob* heeft sinds kort een relatie met Saar. Zij is heel extravert en praat graag met zoveel mogelijk mensen, terwijl Jacob introvert is en het liefst alleen tijd met Saar doorbrengt. Jacob wordt snel jaloers wanneer Saar het leuk heeft met anderen en voelt zich dan buitengesloten. Op Reddit vraagt hij lezers hoe hij met de situatie om kan gaan.

Vooral ‘s avonds tijd samen

“Saar en ik zijn vijf maanden samen”, begint Jacob zijn verhaal. “Ik hou zielsveel van haar en zij van mij. We hebben het al vaak over onze toekomst samen en zijn het altijd eens over de plannen. We doen dezelfde studie en ik zit een jaar boven haar. Overdag zijn we allebei druk met onze eigen colleges, maar ‘s avonds kletsen we honderduit over onze avonturen.” Toch zit Jacob iets dwars, namelijk hoe sociaal Saar is. “Vanmiddag kwamen we elkaar tegen in een van de gebouwen van onze studie. Ik zwaaide enthousiast naar Saar, maar mijn enthousiasme werd niet beantwoord. Ze was met iemand in gesprek en zei heel kortaf hoi tegen me.”

Personal space

Die situatie komt vaker voor: Saar is erg extravert en kan het met veel mensen goed vinden, waardoor ze het grootste deel van de tijd in gesprek is. “Ik geef haar het liefst een knuffel als ik haar zie, maar zij houdt vaak afstand als er anderen bij zijn. Haar aandacht ligt dan bij hen. Ze heeft ook al een paar keer aangegeven dat ze dat ziet als personal space. Ik voel me behoorlijk alleen wanneer ze met anderen praat en mij buiten het gesprek houdt. Zelf ben ik best wel introvert en ik houd niet zo van lange gesprekken met mensen die ik amper ken. Toch word ik vaak in die situatie geplaatst op het moment dat ik Saar tegenkom en ze in gezelschap van anderen is.”

Confrontatie

Jacob besloot voor zichzelf op te komen. “Laatst gebeurde het weer: ik zag Saar in de gang en wilde naar haar toegaan. Ze was in gesprek en zwaaide alleen maar even. Ze maakte geen aanstalten om me uitgebreid te begroeten of een gesprek met me aan te gaan. Ik voelde me aan de kant gezet en besloot dat aan haar te vertellen. Toen we een moment alleen waren, zei ik tegen haar dat ze me prima kan begroeten. Ik vertelde dat ik het gevoel kreeg dat ze zich voor me schaamt. Saar antwoordde dat dat haar speet, omdat dat helemaal niet haar bedoeling was. Ze zei echter ook dat ze soms gesprekken voert waar ik geen onderdeel van kan uitmaken, omdat het gaat over dingen waar ik niet over kan meepraten.”

Jaloezie laten verdwijnen

Later die dag keerde het tij. “Ik besloot haar ‘s avonds op te bellen en mijn excuses aan te bieden”, schrijft Jacob. “Ik word nu eenmaal behoorlijk jaloers van de aandacht die Saar aan anderen geeft. Als ik zie dat ze met anderen praat, zou ik hen wel willen zijn. Ik heb het er met vrienden over gehad en zij hebben allemaal benadrukt dat het belangrijk is dat je je partner de ruimte gunt om lol te hebben met vrienden. Saar heeft mijn excuses geaccepteerd, maar ik voelde dat het haar nog steeds dwarszat. Wat kan ik doen om mijn jaloezie te laten verdwijnen?” Wat zou jij Jacob aanraden?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op Reddit doet de man zijn verhaal onder de naam Useful_Mechanic_248.

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Brooke Cagle