Met dit trucje zorg je ervoor dat mensen hun beloften nakomen

beloften

Zo weet je zeker dat je de beloofde hulp ook daadwerkelijk krijgt

Stel, je hebt iemands hulp nodig voor iets wat nog niet meteen hoeft te gebeuren. Dan is het niet vreemd dat diegene belooft later een keer te helpen. Hoeveel tijd moet je iemand eigenlijk gunnen om een belofte na te komen? Wij vertellen je er meer over.

Verschillende deadlines

Onderzoekers van het tijdschrift Economic Inquiry deden vorig jaar onderzoek naar dit onderwerp. Ze stuurden proefpersonen een enquête met verschillende deadlines. Sommige proefpersonen kregen een week om de enquête in te vullen, anderen kregen een maand of hadden zelfs helemaal geen deadline. Op het moment dat de enquête volledig was ingevuld, werd er namens de proefpersoon een donatie aan een goed doel gedaan.
Wat bleek? Bij de proefpersonen die de deadline van een maand hadden, werd de enquête het minst vaak ingevuld. Bij de proefpersonen die helemaal geen deadline hadden, werd de enquête juist het vaakst ingevuld. “Door een deadline van een maand in te stellen, zorg je ervoor dat mensen het invullen van de enquête gaan uitstellen. Als ze niet opletten, kan het zelfs zijn dat ze de taak volledig vergeten”, aldus de onderzoekers.

Geen deadline

We horen je denken: hoe kan het dan dat de enquête die geen deadline had het vaakst werd ingevuld? Daar heeft Stephan Knowles, professor bij de afdeling Economie aan de Universiteit van Otago (Nieuw-Zeeland), een theorie over. “Als je geen deadline voor een taak vaststelt, betekent dat niet dat de taak niet urgent is. De persoon die de taak krijgt, moet alleen zelf inzien dat de taak urgent is.”
Volgens Terri Kurtzberg, een professor in onderhandelingstactieken bij de Rutgers University Business School, zijn de resultaten van het onderzoek in de praktijk vaak te zien. “Geef je studenten een taak waar ze drie weken over mogen doen en ze stellen het uit tot de avond van tevoren.” Als je geen deadline hebt, ben je je nog steeds bewust van de taak en leg je jezelf vaak druk op om de taak zo snel mogelijk af te krijgen. “Het is laaghangend fruit. Je wilt de taak meteen afhebben, zodat je het gevoel hebt dat je wat hebt bereikt”, aldus Kurtzberg.

Allebei een taak afstrepen

Heb je hulp nodig bij een taak, dan is het dus het verstandigst om diegene die je gaat helpen geen deadline op te leggen. In de meeste gevallen kun je er namelijk van uitgaan dat mensen je taak dan automatisch als prioriteit zien en hun belofte dus meteen nakomen. Zowel jijzelf als zij kunnen dan iets van het lijstje afstrepen. Win-win!

Lees ook: Huh? Het is goed voor je om af en toe een paardenbloem te eten

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Well and Good | Beeld: Unsplash, Womanizer Toys