‘Ik wil dat mijn moeder me weggeeft op mijn bruiloft, niet mijn stiefvader’

moeder stiefvader bruiloft

De vrouw wil niet dat haar stiefvader de rol van haar overleden vader vervult 

Jade* (25) gaat volgend jaar trouwen. Het is echter nog niet duidelijk wie haar weggeeft op de grote dag. Omdat Jade geen goede band heeft met haar stiefvader, heeft ze haar moeder gevraagd die rol te vervullen. Echter staat haar moeder tussen beide… Op het forum Reddit deelt Jade haar verhaal.

Weggeven is geen optie 

“Mijn vader stierf toen ik negen jaar oud was,” begint Jade haar verhaal. “Mijn moeder is hertrouwd toen ik dertien was, maar ik heb haar nieuwe liefde nooit als mijn vader gezien. En al helemaal niet als iemand met wie ik op mijn bruiloft door het gangpad zou willen lopen.” Het is duidelijk dat het geen optie is voor Jade om weggegeven te worden door haar stiefvader, daarom vroeg ze haar moeder die rol te vervullen. “In eerste instantie accepteerde ze het.” De vreugde was echter van korte duur.

Kans geven

“Een dag later belde mijn moeder op. Ze vertelde dat het mijn stiefvader pijn deed dat ik hem niet had gevraagd.” En dat was niet het enige. Jade’s moeder vroeg haar dochter of ze ervoor openstond dat haar stiefvader het zou toch doen. “Ik vertelde haar dat ik me meer op mijn gemak zou voelen om het met haar te doen. Ze weet dat het niet makkelijk voor me was om een relatie met haar man op te bouwen. Het is een prima man, maar hij dacht altijd dat ik hem als een vader zou zien. Het was heel moeilijk voor mij dat mijn moeder met hem trouwde.”

Nooit begrepen

“Ik heb er lang mee geworsteld en ben zelfs weggelopen, omdat ik me zo ellendig voelde over de situatie. Mijn moeder probeerde altijd te bemiddelen en heeft nooit begrepen waarom ik een derde ouder niet kon accepteren.” Jade’s stiefvader probeerde ondanks al haar tegenstribbelingen de vaderrol op zich te nemen, maar daar was Jade niet klaar voor. “Het is een erg intimiderende man. Hij is een ex-militair en is erg streng. Ik heb nooit het gevoel dat ik goed met hem kon praten en alles bij hem kwijt kon.” Nu, twaalf jaar later, heeft Jade nog steeds het gevoel dat haar stiefvader een vreemde voor haar is. “Ik weet dat het mijn schuld is, maar het is ook gedeeltelijk hoe hij is.”

Lastige positie

De band tussen Jade en haar stiefvader is duidelijk ver te zoeken is. Het is dan ook niet gek dat ze het niet ziet zitten om met haar stiefvader naar het altaar te lopen en haar moeder heeft gevraagd. Toch denkt haar stiefvader er heel anders over en probeerde het nog een keer. “Hij stuurde me een paar dagen een sms, nadat ik er met mijn moeder over had gesproken. Hij zei, heel formeel, dat ik oneerlijk was en dat ik er nog eens goed over na moest denken.” Jade’s moeder vindt vooral dat ze in een lastige positie zit. “Ze wil dolgraag met me naar het altijd lopen, maar aan de andere kant wil ze haar man niet van streek maken.” Op het forum vraag Jade advies over de situatie. Wat zou jij Jade adviseren?

* Jade is niet de echte naam van deze vrouw. Op het forum deelt de vrouw haar verhaal onder de naam u/Kassielo.

Lees ook: Man: ‘Mijn zwangere vriendin is woedend omdat ik een vaderschapstest wil laten doen’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels