‘Mijn schoonmoeder wil bij ons intrekken, wat moet ik doen?’

schoonmoeder in huis

De radeloze vrouw heeft altijd al slecht contact gehad met haar schoonmoeder

De 44-jarige Erika* heeft weinig op met haar schoonmoeder. Jarenlang is er zelfs helemaal geen contact geweest tussen de twee. Erika staat dan ook zeker niet te trappelen om haar schoonmoeder in huis te nemen, maar haar man ziet dat anders.

Zwarte schaap

“Mijn man Henri is altijd al het zwarte schaap van de familie geweest”, zo begint Erika haar verhaal op het forum Reddit. “Zijn ouders, en met name zijn moeder, stonden nooit achter zijn levenskeuzes en trokken zijn jongere broer voor. Wat mijn man ook deed, het was nooit goed.” Dan is er de druppel die de emmer doet overlopen: Erika’s schoonmoeder gelooft niet dat Henri echt de vader is van haar eerste kleinkind en wil een vaderschapstest zien. “Sindsdien hebben we het contact verbroken. Onze jongste twee kinderen heeft mijn schoonmoeder nooit ontmoet en ik heb haar al vijftien jaar niet meer gesproken.”

In huis

“Een jaar geleden overleed mijn schoonvader en sindsdien gaat het niet goed met mijn schoonmoeder. Een paar maanden geleden is ze gevallen en alleen wonen lukt bijna niet meer. Mijn zwager belde ons laatst om te vragen of wij Henri’s moeder niet in huis kunnen nemen. Zelf zou hij het te druk hebben om voor haar te zorgen. Ook geld speelt een rol: mijn schoonmoeder heeft maar een klein pensioen en kan het huis waar ze nu woont eigenlijk niet meer veroorloven.”

Op straat

Erika ziet het niet zitten om na jaren van geen contact plotseling de zorg van haar schoonmoeder op zich te nemen. “Henri begrijpt dat, maar hij voelt zich ook schuldig. Straks raakt zijn moeder dakloos als hij haar niet in huis neemt. Hij wil niet dat ze op straat terecht komt.” Dat overtuigt Erika nog niet. Ze gaat op zoek naar verzorgingstehuizen en seniorenwoningen die haar schoonmoeder misschien een plekje kunnen geven.

‘Ondankbaar’

De zwager van Erika vindt het idee van zijn moeder in een verzorgingstehuis maar niets. “Hij noemde Henri ondankbaar en vond het beschamend dat hij zijn eigen moeder in de steek liet. De hele familie heeft zich nu tegen ons gekeerd en we krijgen allerlei nare berichten. Mijn man wil zwichten onder deze druk. Hij heeft voorgesteld dat we een huis met een mantelzorgwoning kunnen kopen. Ik probeer Henri in de oren te knopen dat we geen verschrikkelijke mensen zijn, dat zijn moeder meerdere keren de kans heeft gehad om onderdeel te worden van ons leven maar dat ze nooit de moeite heeft gedaan om ons bij de rest van de familie te betrekken.” Het is nog altijd niet besloten waar Erika’s schoonmoeder heen kan, en ze is nu ten einde raad: “Wat moet ik doen? Moet ik haar toch bij ons laten komen?” Wat zou jij Erika aanbevelen?

*Erika en Henri zijn niet de echte namen van dit stel. Op het forum deelt de vrouw haar verhaal onder de naam milthrowaway789654.

Lees ook: Terecht of niet: ‘Mijn schoonmoeder mag niet op mijn kind passen’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Callie Morgan