Kunnen bruiloften volgend jaar weer doorgaan? Een wedding expert geeft antwoord

bruiloft 2021

Hoopvol nieuws voor iedereen die de grote dag een jaar heeft moeten verschuiven

Helaas hebben veel stellen hun bruiloftsfeest dit jaar in het water zien vallen door de coronacrisis. Om hun trouwdag toch te kunnen vieren met alle mensen die belangrijk voor hen zijn, hebben veel aanstaanden besloten om het feest een jaar te verplaatsen. Het duurt nu nog maar eventjes voordat 2021 aanbreekt. Hoe ziet het er inmiddels uit voor degenen die komend jaar in het huwelijksbootje willen stappen?

Afgeblazen

Of je nu alles al gepland had en je bruiloft last minute af hebt moeten blazen, of dat je net verloofd bent en niet kan wachten om binnenkort een datum te prikken: de coronacrisis gooit voor heel veel stellen roet in het eten. Want hoewel we allemaal toe zijn aan een groots feest met al onze geliefden, lijkt het er nog altijd niet op alsof alles binnenkort weer als vanouds is. Wat betekent dat voor de mensen die hun bruiloft hebben gepland in 2021?

Normale bruiloft

We hebben geen glazen bol, dus uiteraard kan niemand vertellen wanneer je weer een volledig ‘normaal’ huwelijksfeest zult kunnen vieren. Een onbeperkt aantal gasten – die je allemaal gewoon de hand kunt schudden of een knuffel kunt geven – en een volle dansvloer lijken op dit moment nog niet realistisch. Toch gloort er volgens Hamish Shephard, oprichter van de wedding planning-app Bridebook een sprankje hoop aan de horizon. Hij schetst een beeld van hoe bruiloften er de komende tijd uit kunnen gaan zien, afhankelijk van de maand waarin je het jawoord wilt geven.

Januari – maart 2021

De eerste drie maanden van 2021 zullen we naar alle verwachtingen nog te maken hebben met redelijk strikte maatregelen en een beperkt aantal gasten. Doordat er sneller getest kan worden en doordat kwetsbare groepen in het beste scenario al een veilig en goedwerkend vaccin kunnen krijgen, kan het wel zo zijn dat je meer gasten uit kunt nodigen. Daalt het risiconiveau van ‘zeer ernstig’ of ‘ernstig’ naar ‘zorgelijk’, dan kun je volgens de routekaart van de overheid 60 personen binnen of 80 personen buiten ontvangen. “Zelfs als er beperkingen zijn in het aantal gasten, zijn er nog veel opties”, vertelt Shephard aan Glamour. “Je kunt een kleine ‘ceremini’ organiseren en een grote ceremonie op een later moment.” Wil je groots uitpakken, dan kun je het feest beter (nogmaals) uitstellen. “Maar let op, wees er snel bij, want komend jaar zijn al heel veel data volgeboekt.”

April – juni 2021

Shephard is hoopvol wat betreft bruiloften die in het voorjaar staan gepland. “We zijn dan hopelijk weer op weg naar de normale situatie. Het kan zijn dat je gasten een sneltest moeten doen en dat er nog reisbeperkingen bestaan voor bruiloftsgasten die uit een ander land komen.”

Vanaf juli 2021

Shephard verwacht dat halverwege 2021 al veel meer mogelijk is door de toename aan sneltest en de beschikbaarheid van een vaccin. Een groot huwelijksfeest behoort dan wellicht weer tot de mogelijkheden – zeker in de buitenlucht. Als het risiconiveau is gezakt naar ‘waakzaam’, dan bestaan er volgens de routekaart van de overheid geen beperkingen meer wat betreft het aantal gasten.

Annuleren of plannen?

Betekent dit dat je jouw bruiloft in 2021 moet annuleren of juist volop kunt gaan wedding plannen? Dat besluit licht uiteraard bij het bruidspaar, maar Shephard deelt wel een advies. “Als je bruiloft de eerste maanden van het jaar op de planning staat en je wilt het feest annuleren, dan is het beter om alles uit te stellen dan om het feest helemaal af te blazen. Vaak heb je dan namelijk geen annuleringskosten.” Mocht je nog geen datum en locatie hebben vastgesteld voor je bruiloft, maar wil je wel in 2021 het jawoord geven, dan is het tijd om actie te ondernemen. “Veel locaties en cateraars zullen tegen kerstmis volgeboekt zijn voor 2021”, waarschuwt Shephard. Tijd om je Pinterestbord erbij te pakken en plannen te maken voor de grote dag!

Lees ook: Wedding inspiration: 10x fantastische thema’s voor jullie bruiloft

Bron: Glamour | Beeld: Pexels, Soulseeker