Eric: ‘Mijn schoonmoeder wil een sleutel van ons huis, maar ik zie dat niet zitten’

Eric wil zijn schoonouders geen sleutel geven, maar zijn vrouw Jennifer denkt daar anders over

De een is gek met zijn of haar schoonouders en de ander bewaart liever een beetje afstand. Eric valt in de laatste categorie. Hij heeft liever niet dat zijn schoonouders te pas en te onpas langskomen en wil hen daarom geen sleutel van het huis geven. En dat zorgt voor wrijving in zijn huwelijk. 

Dichterbij schoonouders wonen

Eric* en zijn vrouw Jennifer verhuisden recentelijk, omdat Jennifer graag dichter bij haar ouders wilde wonen. “Ik vond het goed, zolang we aan mijn schoonouders duidelijk zouden maken dat ze niet onaangekondigd langs moeten komen. Ik wilde graag nog wat afstand bewaren”, schrijft Eric op het forum Reddit. Ook zijn vrouw was het eens met die voorwaarden.

Verstopte sleutel gebruiken

Maar dat wat Eric niet wilde, gebeurde toch. “Een paar weken geleden wilde mijn schoonmoeder even wat langs brengen, maar Jennifer en ik waren beiden niet thuis.” Eric stemde er daarom mee in dat zijn schoonmoeder voor één keer hun verstopte sleutel mocht gebruiken. “Ik had dit liever niet, maar ik kon de sleutel altijd nog op een andere plek verstoppen”, bedacht hij zich.

Plek veranderd

Eric voegde daad bij woord en verstopte de sleutel later op een andere plek. “Een week later later kreeg ik een berichtje van mijn schoonmoeder toen ik op het werk was: ze kon de sleutel niet vinden.” Eric had geen zin om te vertellen waar de sleutel lag. “Ik zei dat ik de plek had veranderd en dat ze maar moest wachten tot ik of mijn vrouw thuis was.”

Tóch een sleutel geven

De schoonmoeder van Eric nam geen genoegen met het antwoord. Ze bleef haar schoonzoon berichtjes sturen en bellen. Eric was echter op zijn werk en was niet in staat zijn schoonmoeder te helpen. “Toen ik thuiskwam was mijn vrouw boos op me. Ze begreep niet waarom ik niet wilde vertellen waar ik de sleutel had verstopt en stelde voor haar ouders toch een sleutel te geven.”

Grenzen stellen

Eric heeft geen zin om zijn schoonouders een sleutel te geven. “Mijn schoonmoeder had al laten zien dat ze mijn grenzen niet respecteert door langs te komen zonder het van tevoren te zeggen. Ik herinnerde mijn vrouw er dus aan dat ze ermee had ingestemd dat we grenzen zouden stellen nu we dichter bij haar ouders woonden. De verstopte sleutel is voor noodgevallen en niet zodat mijn schoonmoeder de sleutel maar kan gebruiken wanneer ze daar zin in heeft.”

Wat te doen?

Erics vrouw heeft nu het idee dat ze haar man altijd om toestemming moet vragen als haar ouders langs willen komen. Eric vindt het een vervelende situatie: “Ik was al bang dat dit zou gebeuren voordat we dichter bij haar ouders gingen wonen. Ik verhuisde naar dit huis voor mijn vrouw, maar wil wel dat ze mijn gestelde grenzen respecteert.”

Eric weet momenteel niet zo goed wat hij met de situatie aan moet. Wat zou jij hem adviseren?

Eric is niet de echte naam van de man. Op het forum Reddit deed hij zijn verhaal onder de naam nokeyforyouthrow.

Lees ook: Schoonvader trouwt met zijn ex-schoondochter: “Ze was dertien jaar getrouwd met mijn zoon”

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Maria Ziegler