Man met Alzheimer vergeet dat hij getrouwd is en vraagt z’n vrouw voor tweede keer ten huwelijk

Alzheimer

Prachtig: Peter en Lisa zijn eigenlijk al jaren getrouwd, maar zij gaf hem nog een keer het ja-woord en plande een complete tweede bruiloft

Alzheimer is een verschrikkelijke ziekte die ongeveer 1 op de 5 mensen krijgt. Kortom, bijna iedereen krijgt er wel direct of indirect mee te maken. Maar dat je ondanks de ziekte nog mooie momenten kunt hebben in je leven, bewijst het verhaal van Peter en Lisa.

Door dik en dun

Peter Mashall (56) lijdt aan Alzheimer en is daardoor de meeste van zijn herinneringen kwijt. En ondanks dat zijn gesteldheid met de jaren verslechtert, blijft zijn vrouw Lisa hem steunen door dik en dun. Een gevalletje ware liefde, kun je wel stellen. Lisa vertelt tegen de Engelse krant The Mirror dat Peter regelmatig vergeet dat ze getrouwd zijn. Toch noemt hij haar wel zijn ‘favoriete persoon’ omdat hun ‘harten met elkaar verbonden zijn’.

Een tweede aanzoek

Uit Peters woorden blijkt dus wel dat hij Lisa nog behoorlijk ziet zitten. En niet lang geleden voegde hij ook nog eens de daad bij het woord: in een periode dat hij zich niet kon herinneren dat Lisa al jaren zijn vrouw is, stelde hij haar voor om te trouwen. Lisa beschrijft het moment dat haar man voor de tv zat en ineens zei: “Laten we het doen.

Lisa: “Ik zei ‘Wat doen?’ En hij wees naar de bruiloft op tv. ‘Wil je trouwen?‘ vroeg ik. Peter zei ‘Ja‘ met een brede lach op z’n gezicht. Hij weet niet dat ik zijn vrouw ben. Ik ben gewoon zijn favoriete persoon.”

‘Hij was zielsgelukkig’

En zo geschiedde. Lisa gaf Peter voor de tweede keer in hun leven het ja-woord. “Ik ben het gelukkigste meisje op aarde”, zegt ze over haar tweede bruiloft. “En ik heb dit twee keer mogen meemaken. Het was perfect. Ik had me geen betere dag kunnen voorstellen.” Daarnaast vertelt Lisa dat ook Peter de dag van z’n leven had: “Het was magisch. Ik heb hem in lange tijd niet zo gelukkig gezien. Hij was zó blij.”

‘Bedankt dat je bij me blijft’

Lisa’s dochter is huwelijksplanner en heeft via haar werk zelfs geregeld dat sommige dingen gratis waren. Alles was tot in de puntjes geregeld op de dag waarop vrienden en familieleden zagen hoe het stel elkaar voor de tweede keer in de ogen aankeek en elkaar het ja-woord gaf. Maar hoe mooi het ook was, helaas weet Peter er inmiddels weinig meer van. Het is het gevolg van de nare ziekte die Alzheimer heet. Maar op de prachtige dag zelf leunde hij tegen haar aan en fluisterde ‘Dank je wel dat je bij me blijft’, aldus Lisa.

*De mensen op de afbeelding zijn niet Peter en Lisa. De foto is slechts ter illustratie.

Lees ook: Feit: Alzheimer wordt bij vrouwen later ontdekt dan bij mannen

Bron: Mirror | Beeld: Pixabay, Olessya