‘Mijn zus pronkt met dure dingen terwijl ze mij nog geld verschuldigd is’

zus dure dingen

De man zit nu thuis, terwijl zijn zus net een nieuwe Range Rover heeft gekocht en op vakantie is

De liefde tussen broer en zus is onvoorwaardelijk. Als de ander iets nodig heeft, dan probeer je hem of haar zo goed mogelijk te helpen. Toen zijn zus geld nodig had, twijfelde Rick* dan ook geen moment. Jaren later heeft ze hem echter nog niet terugbetaald, terwijl ze op Facebook regelmatig met dure spullen pronkt. En dat valt niet helemaal lekker bij Rick. 

Doorsnee leventje

Rick is vijftig jaar en werkt als ingenieur. “Een prima baan, maar ik verdien er geen spectaculair bedrag mee”, vertelt hij op het forum Reddit. Zijn vrouw was een thuisblijfmoeder en verkoopt nu eigengemaakte sjaals. Ricks zoon is inmiddels 25 jaar en werkt als wiskundedocent op een middelbare school. Een prima leventje, zo schetst de man. “Mijn zus is een paar jaar ouder en werkt bij de DMV [vergelijkbaar met het Nederlandse RDW (Dienst Wegverkeer) en CBR, red.]”, vertelt Rick. “Haar man werkte bij de kustwacht, maar is nu gepensioneerd. Ze hebben een 22-jarige dochter, die een muziekopleiding volgde.”

Geld lenen

Het verhaal begint wanneer Ricks zus en haar man enkele jaren geleden niet genoeg geld hadden om het collegegeld van hun dochter te betalen. Ze kwamen zo’n achtduizend euro tekort, vertelt Rick. De man wilde zijn zus heel graag helpen, dus overlegde hij met zijn vrouw om de familie geld te lenen. “Hoewel we niet rijk zijn, wilden we graag ons steentje bijdragen”, schrijft Rick. “Mijn zus nam het geld aan, bedankte me en zei gelijk dat ze me zo snel mogelijk terug zou betalen.”

Dure spullen

“Dat is nu twee jaar geleden”, gaat de man verder. Inmiddels is zijn nichtje afgestudeerd, maar ze woont weer thuis en werkt in het winkelcentrum. “Dat is prima, ze is nog jong. Wat niet oké is, is dat mijn zus op Facebook en Instagram constant aan het opscheppen is dat ze slim heeft geïnvesteerd, dat haar man gepensioneerd is en dat ze een heerlijk leventje leiden.” Op Instagram en Facebook ziet Rick regelmatig jaloersmakende kiekjes van zijn zus voorbijkomen, zoals haar nieuwe Range Rover en een verre vakantie naar Europa.

Passief agressief

“Mijn vrouw en ik willen ook altijd al naar Europa, maar we hebben daar nu het geld niet voor”, vertelt Rick. Dat hij zijn zus nu op Facebook onder de Eiffeltoren ziet poseren, terwijl ze hem nog achtduizend euro verschuldigd is, schoot bij hem dan ook in het verkeerde keelgat. Hij besloot dan ook een reactie achter te laten onder het kiekje. “Misschien was het passief agressief en gemeen, maar ik reageerde met: ‘Jij hebt zoveel geluk! Mijn vrouw en ik willen daar ook graag een keer heen als we het huis hebben afbetaald en andere schulden hebben afgehandeld.'”

Dochters schuld

Ricks zus was niet blij toen ze het bericht van haar broer zag. “Ze stuurde me een privébericht en beschuldigde mij ervan dat ik haar zwart probeerde te maken op sociale media. Ik antwoordde waarom ze zich zo aangevallen voelde: ‘Heb je iets om je voor te schamen dan?'”, stuurde Rick naar zijn zus. “Ik had er al niet meer op gerekend dat ik die achtduizend euro terug zou krijgen, maar ik vond het niet gepast dat mijn zus vervolgens zou pronken met allemaal dure spullen en reisjes als ze weet dat ze mij nog geld verschuldigd is”, vertelt Rick. Het lijkt er echter niet op dat zijn zus het hiermee eens is. “Ze stuurde me een sms, waarin ze zei dat haar dochter nog niet eens een baan heeft gevonden. Ook zei ze dat niet zij degene was die geld had geleend, maar dat het eigenlijk de schuld van haar dochter was.”

Rick zit nu met zijn handen in het haar. Niet alleen lijkt het erop dat hij wel kan fluiten naar zijn geld, ook vraagt hij zich af of hij de situatie anders aan had moeten pakken. Wat vind jij?

*Rick is niet de echte naam van de man. De man deed zijn verhaal op het forum onder de naam FlourInTheGravy.

Lees ook: Vader: ‘Mijn vrouw en ik hebben onze zoon uit ons testament gehaald’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, freestocks