De Tweede Kamer beslist: pil komt niet terug in het basispakket

Het kabinet en de regeringspartijen vinden dat vrouwen boven de 21 jaar zelf moeten betalen voor de pil

Onlangs diende PVDA-Kamerlid Lilianne Ploumen een voorstel in om de anticonceptiepil terug in het basispakket te krijgen. De Tweede Kamer stemde erover, maar het werd al gauw duidelijk dat er geen meerderheid voor dit voorstel was. De pil zou volgens Ploumen wél binnen het basispakket moeten, aangezien vrouwen geen financiële drempel mogen ervaren om zich te beschermen tegen een ongewenste zwangerschap. 

Wat vind jij hier van?

Verschillende leeftijden

De anticonceptiepil wordt voor vrouwen onder de 18 vergoed en tussen 18 en 21 jaar valt het binnen het eigen risico. Ben je ouder dan 21 jaar? Dan is de anticonceptiepil voor je eigen rekening. Volgens gynaecologen en abortusartsen is dit niet juist, zij moedigen het toevoegen van de pil aan het basispakket dan ook enorm aan. Er werden daarnaast ruim 42 duizend handtekeningen verzameld met een online petitie. Deze petitie werd zelfs ondersteund door verschillende bekende Nederlanders, maar helaas mocht dit niet baten.

Flinke kosten

De anticonceptiepil kost per persoon meestal rond de €50,- per jaar. De coalitiepartijen zien dit als een aanvaardbaar bedrag. Wanneer de pil voor iedereen in het basispakket van de ziektekostenverzekering zou komen, moet de overheid flink in de buidel tasten. Zij zouden de anticonceptiepil dan voor meer dan 5 miljoen vrouwen moeten vergoeden.

Eigen bordje

Al vanaf 2011 zit de pil niet meer in het basispakket, aangezien dit destijds als bezuinigingsregeling werd ingevoerd. Ploumen is het hier niet mee eens, volgens het PvdA-Kamerlid leidt het huidige beleid tot ongelijkheid tussen man en vrouw. Veel vrouwen zijn het hiermee eens, aangezien zij maandelijks voor de kosten op moeten draaien, terwijl de mannen er vaak ook van profiteren.

Lees ook: Goed om te weten: dit is hoe betrouwbaar de pil echt is

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: NOS | Beeld: Pxhere