Diëten om af te vallen? Volgens deze expert werkt dat juist averechts

diëten afvallen

Als je wil afvallen zou je juist niét moeten gaan diëten

Wanneer we een paar overtollige kilo’s kwijt willen zorgen we dat we voldoende bewegen en passen we natuurlijk ons (ongezonde) voedingspatroon aan. Toch kun je hier volgens schrijfster Charlotte Markey beter lak aan hebben. In haar boek Slimme Mensen Diëten Niet stelt ze dat lijnen op lange termijn juist averechts kan werken.

Lap jij alle diëten aan je laars? Dan ben je juist goed bezig!

Diëten

Afvallen en streng diëten zijn twee dingen die vaak samen gaan als we wat overtollige kilo’s kwijt willen raken. Deze gedachten kunnen we echter beter laten varen als we Markey mogen geloven. In een interview met Bedrock verklaart de schrijfster dat diëten volgens haar niet werken. “We worden gemotiveerd door het resultaat dat we hopen en vaak verwachten te bereiken. We vermelden ons dat we slanker, aantrekkelijker, gezonder en gelukkiger zullen worden. Dit zijn sterke prikkels en de dieetindustrie weet dat”, stelt ze.

Teleurstelling

Markey vervolgt dat ze vaak ziet dat mensen diëten niet vol kunnen houden, met teleurstelling en juist geen gewichtsverlies of zelfs gewichtstoename als gevolg. “Het is waarschijnlijk -zelfs zeer waarschijnlijk- dat het met je dieet fout gaat vanwege het dieet zelf, niet vanwege jou. Als je dieet geen ruimte laat voor een onregelmatige agenda of veranderende levensomstandigheden, kun je er donder op zeggen dat er niets van terecht komt.”

Emotionele eter

Gelukkig deelt Markey ook een manier om af te vallen zonder daarbij een lastig en restrictief dieet te hoeven volgen. Er zou volgens haar voor elk probleem op het gebied van voeding een oplossing te vinden zijn. Koppel je bijvoorbeeld emoties aan eten? Dan adviseert ze om troost in andere dingen te vinden, zoals een knuffel van een vriend(in) of een telefoongesprek met je moeder.

Geestelijke uitputting

Komt jouw ongezonde voedingspatroon voort uit geestelijke uitputting? Dan is het volgens Markey belangrijk om je voorraadkast altijd gevuld te hebben met gezonde voedingsproducten. Op deze manier ben je minder snel geneigd om ongezonde (afhaal)maaltijden aan te schaffen. “Bedenk gerechten die makkelijk in elkaar te zetten zijn en weinig tijd kosten. Zo heb je altijd een gemakkelijk recept als je geestelijk vermoeid bent en hoef je je daar in elk geval niet druk om te maken.”

Gezonde snacks

Ben jij een echte snacker en grijp je regelmatig naar een zak chips of een reep chocolade? Dan adviseert Markey om gezondere snacks te vinden waar je net zoveel van kan genieten. Zo ontzeg je jezelf geen lekkere dingen. “Wil je op gezond gewicht blijven, dan dien je op zoek te gaan naar een paar voedingsmiddelen die je lekker vindt, gezond zijn, relatief weinig calorieën bevatten én voedzaam zijn”, stelt de schrijfster. “Let wel, je moet deze dingen dan wel écht lekker vinden.”

Lees ook: Dit is waarom vrouwen sneller rimpels krijgen dan mannen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Bedrock | Beeld: Pexels