Onderzoek wijst uit: mensen die te laat komen zijn gelukkiger en leven langer

te laat eigenschappen
Kom je vaak te laat? Dan hou je er waarschijnlijk een gelukkiger en langer leven aan over!

We hebben allemaal wel die ene vriend(in) die altijd te laat komt. Of misschien ben jij juist zelf degene die overal minimaal een half uur te laat verschijnt. We zien dit meestal als een slechte eigenschap, maar toch kunnen de uitkomsten uit dit onderzoek daar verandering in gaan brengen. Het is namelijk aangetoond dat mensen die altijd te laat zijn over het algemeen gelukkiger zijn en langer leven.

Standaard een half uur na de afgesproken tijd komen, kan ook voordelen met zich mee brengen!

Optimistischer en onrealistischer

Mensen die vaak te laat zijn, zijn volgens de site Southern Living over het algemeen optimistischer en onrealistischer. Vaak zijn deze mensen in de overonderstelling dat ze voor een afspraak nog alle tijd hebben om van alles te doen én op tijd ergens kunnen zijn. Zo gaan ze bijvoorbeeld eerst nog uitgebreid douchen, klaarmaken, de afwas doen en nog even die ene aflevering van hun favoriete serie op Netflix kijken. Voor de mensen die altijd moeten wachten op personen die nooit op tijd zijn kan het erg frustrerend zijn. En voor de mensen zelf te laat komen? Die houden er meer voordelen uit dan je zou verwachten!

Langer en productiever leven

Recentelijk onderzoek van Harvard toont aan dat de eigenschappen die ervoor zorgen dat mensen nooit ergens op tijd komen, er ook voor kunnen zorgen dat ze langer én productiever leven. Mensen die herhaaldelijk te laat komen geloven zelf oprecht dat ze een onhaalbaar tijdschema aan kunnen houden. De onderzoekers van de Harvard Medical School leggen uit: “Onderzoek wijst uit dat optimistische vooruitzichten in een vroeg stadium van het leven een betere gezondheid en een lager sterftecijfer kunnen voorspellen tijdens een follow-upperiode van 15 tot 40 jaar.”

Onderzoekstest

Laattijdigheid is voor sommige mensen moeilijk te begrijpen, echter is het belangrijk om te weten dat mensen die te laat komen een heel ander gevoel voor tijd hebben dan jij. Wetenschappers legde één minuut op de klok en vroeg twee groepen achteraf te raden hoeveel tijd verstreken was. In de ene groep (type A) zaten mensen die ambitieus en assertief zijn. In de andere groep (type B) zaten juist ontspannen en creatieve mensen. Wat bleek? Type A personen vermoedden dat er gemiddeld 58 seconden waren verstreken, terwijl type B mensen dachten dat er gemiddeld 77 seconden waren verstreken. Hoewel dat 19e verschil klein lijkt, kan dat in waarneming al snel oplopen waardoor seconden vele minuten kunnen worden.

Komt jouw beste vriend(in) de volgende keer weer eens veel te laat op een feestje? Houd dan in je achterhoofd dat hij of zij een stuk gelukkiger, gezonder en productiever is!

Lees ook: Boek maar meteen een vakantie: een vriendinnentrip is goed voor je gezondheid

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Flair, Southern Living | Beeld: Unsplash