Dít is de gemiddelde leeftijd waarop je oma wordt

oma

Oma’s aan de top!

Voor veel vrouwen op latere leeftijd is het een droom: oma worden. Lekker oppassen, maar niet meer 24/7 zo’n kleintje om je heen. Alle fases weer opnieuw beleven en mijmeren over hoe het bij je eigen kinderen ging. Benieuwd wat de gemiddelde leeftijd is waarop je oma wordt? Wij hebben een aantal oma-feitjes op een rijtje gezet.

Zestigplus

Volgens het CBS worden vrouwen in Nederland gemiddeld op hun dertigste moeder. Vroeger lag die leeftijd iets lager, toen werden vrouwen namelijk rond hun 28ste levensjaar moeder. Dus met een simpel rekensommetje kan je concluderen dat vrouwen tegenwoordig gemiddeld zestig jaar zijn als zij oma worden!

Oppasopa’s en -oma’s

Ben je al oma of wordt je binnenkort oma van een kleine spruit? Maak dan je borst maar nat, want het wordt druk! Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau worden opa’s en oma’s in Nederland het vaakst ingezet als oppas. Dit heeft ermee te maken dat beide ouders vaak werken. Bij twintig procent van de gezinnen is het zelfs zo dat de opa’s en oma’s de enige vorm van opvang zijn, dus geen crèches of gastouders.

Onvoorwaardelijke liefde

Oppassen op je eigen kleinkind is natuurlijk het leukste wat er bestaat. Je kunt ze eindeloos verwennen en je herbeleeft de fases van een kind allemaal nog een keer. Uit een onderzoek van The Guardian blijkt dan ook dat oma’s een diepere emotionele band hebben met hun kleinkind, dan met hun eigen kind. Dit is onderzocht op basis van foto’s van eigen kinderen en kleinkinderen. De hersenen van oma’s reageren op emotioneel niveau sterker bij het zien van een foto van het kleinkind dan bij het zien van een foto van het eigen kind. Dat betekent trouwens niet dat je geen emotionele band hebt met je eigen, inmiddels volwassen, kind. Volgens onderzoeker James Rilling kan dit ook te maken hebben met een cuteness factor die kinderen hebben.

Geen kleinkinderen

Natuurlijk is het niet vanzelfsprekend dat iedereen oma of opa wordt. Sommige mensen kunnen moeite hebben om in verwachting te raken, en sommige mensen kiezen er bewust voor om geen kinderen te krijgen. Hoe graag je ook oma wilt worden, helaas kun je aan beide situaties niets veranderen en zul je ermee moeten dealen. Mocht je het er veel moeite mee hebben, maak het dan bespreekbaar. Praat erover met je partner, een vriend(in) of zoek professionele hulp. Dat kan ontzettend helpen.

Lees ook: Brenda: ‘Mijn oma vindt dat ik al een gezin met kinderen moet hebben’

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Adobe Stock