Dode plant in huis? Met deze tips breng je hem weer in leven

dode plant

Je hoeft je groene vriend niet meteen weg te gooien

We weten allemaal hoe lastig het verzorgen van een kamerplant kan zijn. De één moet veel water, de ander moet in de zon terwijl de ander geniet juist van schaduw. Koop jij je kamerplanten voornamelijk als woonaccessoire en heb je geen idee hoe je de boel in leven houdt? Geen zorgen, wij leggen je uit hoe je de meest dode planten weer in leven brengt. 

1. Bekijk de kleur van de bladeren

Allereerst is het belangrijk om de schade te checken. Zijn de bladeren geel? Dan kan het zijn dat je plant te veel water krijgt en het water niet goed kwijt kan in de pot. Geef de plant in dit geval een aantal dagen geen water en controleer of het minder wordt. Zijn de bladeren bruin? Dan krijgt je plant misschien te veel zonlicht. Verplaats ‘m en check na een paar dagen of dit verschil maakt.

2. Zet de schaar erin

Heeft jouw plant echt enorm veel dorre, bruine of kapotte bladeren? Wees dan niet bang en zet de schaar erin. Knip alle dode bladeren, zo ver mogelijk onderaan de stengel, af. Hierdoor gaat alle energie van de plant naar de nieuwe bladeren. Let op: knip niet meer dan een derde deel van de plant af.

3. Verpotten

Kan jij niet herinneren wanneer jij je groene vriend voor het laatst hebt verpot? Dan kan het zijn dat de wortels te groot zijn geworden voor de huidige pot. Kies voor een grotere pot en schaf een zak met potgrond aan. Je zult zien dat de plant het in z’n nieuwe pot een stuk beter gaat doen!

4. Maak een eigen broeikas

Wanneer jij een plant hebt die gek is op een tropisch klimaat, is het lastig dit in je woonkamer na te bootsen. Je hebt immers geen vochtige en bloedhete woonkamer – althans, dat mogen we hopen. Om je plant in tropische sferen te wanen spray je water op de plant en bedek je ‘m vervolgens voor een korte periode met een grote zak.

5. Verplaatsen

Heb je die ene plant speciaal voor op dat ene kastje gekocht? Is die grote plant alleen leuk in de zonnige hoek van de kamer? Helaas, niet elke plant kan overal staan. Verplaats je plant eens naar een andere plek en je zult zien dat dit veel verschil kan maken.

Lees ook: Kappers willen dat je stopt met het maken van deze 7 haarfouten

Bron: Roomed | Beeld: Unsplash