Radeloze vader: ‘Onze geadopteerde zoon ziet ons na een jaar nog steeds niet als zijn ouders’

Wanneer we een gesprek met hem proberen te voeren of hem discipline proberen bij te brengen, slaat hij dicht of erger: dan wordt hij gewelddadig’ 

Een kind adopteren en hem of haar daarmee een warm en liefdevol huis bieden, is wat elke adoptieouder wil. Maar wat als het maar niet botert met je geadopteerde kind? Het is het geval voor Claudio. Zijn zoon ziet hem en zijn man niet als zijn ouders en dat zorgt bij Claudio en zijn man voor veel verdriet.

Geen familiegevoel

“Recentelijk vertelde onze 9-jarige zoon Elijah dat hij alleen bij ons wilde wonen om weg te kunnen bij zijn pleegouder”, begint Claudio* zijn bericht op het forum Reddit. “Ik neem het hem niet kwalijk. Ze mishandelde hem en ik ben blij dat hij nu in een veilig huis woont.” Tijdens hetzelfde gesprek vertelde de 9-jarige echter ook dat hij Claudio en zijn partner niet ziet als zijn familie.

Officieel geadopteerd

Sinds een jaar woont Elijah bij Claudio en zijn man en ze hebben de jongen officieel geadopteerd. “We hadden veel gesprekken met hem toen hij ‘slechts’ ons pleegkind was. We wilden zeker weten dat hij deel wilde uitmaken van ons gezin.” De jongen zei destijds steeds dat hij dat wilde en gaf tijdens een privégesprek met een sociaal werker ook aan dat hij bij Claudio en zijn man wilde blijven. Claudio heeft nu echter sterk het vermoeden dat hij dat alleen maar zei, zodat hij niet meer terug zou hoeven naar zijn vorige pleegouder. “Ik neem hem dat niet kwalijk, want ik wilde ook niet dat hij teruggeplaatst zou worden bij een vrouw die hem mishandelde.”

Geliefd laten voelen

Nadat Claudio en zijn man Elijah officieel adopteerden, probeerden ze hem gelukkig te maken en wilden ze dat hij zich geliefd voelde. “We geven hem veel cadeaus, spenderen veel tijd met hem en proberen hem bij ons gezin te betrekken.” Het deed Claudio daarom veel pijn toen de jongen hem vertelde dat hij hem niet als zijn ouder zag.

Gewelddadig gedrag

“Omdat hij ons niet als zijn ouders ziet, heeft hij maar weinig respect voor ons. Als er überhaupt al sprake is van respect. Wanneer we een gesprek met hem proberen te voeren of hem discipline proberen bij te brengen, slaat hij dicht of erger: dan wordt hij gewelddadig. Hij heeft de muren van mijn kamer volledig verwoest. Hij valt ons soms aan en heeft al gedreigd om ons te vermoorden.”

Therapie

Claudio vertelt dat Elijah naar een therapeut gaat, maar hij merkt geen verschil. Sinds deze week krijgt de jongen ook medicijnen voorgeschreven. “We hopen vurig dat het aanslaat, maar we zijn bang van niet. Hij vindt ons gewoon niet leuk, tenzij we precies doen wat hij wil wanneer hij dat wil. Momenteel kunnen we het nog aan als hij ons schopt of stompt, maar als hij een tiener is, zal hij sterker worden. We hebben geen idee wat we dan moeten doen.”

Advies

Claudio hoopte op advies van anderen, maar kreeg al snel commentaren als: ‘Je had dit kunnen verwachten’. Op die opmerkingen wil Claudio graag reageren. “Ik snap dat een jaar niet lang is en Elijah heeft het recht om zich te voelen zoals hij zich voelt en hij is niet verplicht om ons als zijn ouders te zien. Maar als zijn ouders mogen wij ons ook afgewezen voelen. Het is gewoon hartverscheurend voor ons. Voor we hieraan begonnen, volgden we verscheidene lessen die ons zouden voorbereiden op het pleegouderschap. Maar als je kind je probeert te mishandelen, en naar de keuken loopt om een mes te zoeken om jou daarmee te steken, is er geen enkele les die je daarop kan voorbereiden. Geloof ons, we doen ons best.”

Welk advies zou jij Claudio en zijn partner willen geven?

*Claudio en Elijah zijn niet de echte namen van de personen in dit verhaal. Op het forum deed Claudio zijn verhaal onder de naam gaychitect.

Lees ook: Man: ‘Mijn ouders accepteren mijn vrouw niet, maar willen nu wel deel uitmaken van ons kinds leven’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Kelly Sikkema