Wist jij dit al? 9 geinige feitjes over linkshandigen

linkshandigen

Welke linkshandige moet jij even in het zonnetje zetten?

Linkshandigen, verenigt u! We hoeven het je waarschijnlijk niet te vertellen, maar je bent erg bijzonder. Slechts tien tot vijftien procent van de bevolking is linkshandig. Hoewel linkshandigen in de minderheid zijn ten opzichte van rechtshandigen, hebben ze dingen die rechtshandigen niet hebben. Wist je bijvoorbeeld dat linkshandigen een eigen feestdag hebben? 

Wist jij dit al?

Vijftien procent van de bevolking is linkshandig

Onderzoekers hebben nog niet kunnen achterhalen waarom er veel minder linkshandigen zijn dan rechtshandigen. Ze vermoeden dat meerdere mensen linkshandig worden geboren, maar dat ze wanneer ze opgroeien switchen naar hun rechterhand.

Linkshandigen hebben hun eigen feestdag

13 augustus is het zover en dan is het Internationale dag van de Linkshandigen! Markeer 13 augustus maar alvast in je agenda.

Vier van de zes laatste presidenten van de Verenigde Staten zijn linkshandig

Het is hoogstwaarschijnlijk een toeval, maar een Nederlandse onderzoeker kwam erachter dat linkshandige presidentskandidaten een voordeel hebben in televisiedebatten. Volgens hem zien mensen rechtshandige-gebaren als ‘goed’ en linkshandige-gebaren als ‘slecht’. Omdat debatten op televisie gespiegeld worden uitgezonden, lijkt het erop dat de linkshandigen gebaren met hun rechterhand, oftewel iets wat wordt gezien als ‘goed’.

Beroemde linkshandigen

Altijd leuk om te weten. Celebrities als Bill Gates, Tina Fey, Justin Bieber, Oprah en Angelina Jolie zijn linkshandig. Ook de Britse koninklijke familie kent veel linkshandigen. Zo zijn koningin Elizabeth, prins Charles en prins William allemaal linkshandig.

Grote kans dat je hond linkspotig is

Ook dieren hebben een dominante poot. De Australische dierenarts Janice Lloyd deed onderzoek naar honden en kwam erachter dat vijftig procent van de honden liever hun linkerpoot gebruiken. Vraag je hond maar eens om een pootje en kijk welke poot ze gebruiken.

Of je linkshandig bent is niet alleen maar genetisch bepaald

Onderzoekers kwamen erachter dat linkshandig zijn in de familie kan zitten. Maar de kans is groter dat je eigenschappen als intelligentie van je ouders overneemt, dan dat je net als je linkshandige moeder ook linkshandig bent. Wist je dat zelfs eeneiige tweelingen een andere dominante hand kunnen hebben? De wetenschappers vermoeden dat de hand waarmee je schrijft willekeurig is gekozen.

Moeders boven de veertig hebben een grote kans op een linkshandig kind

Tenminste, als we dit onderzoek mogen geloven. Wetenschappers hielden een onderzoek onder 2228 studenten, degenen wiens moeder boven de 40 jaar was toen ze hen kregen, hadden dubbel zoveel kans om linkshandig te zijn.

Tweelingen hebben meer kans om linkshandig te zijn

Uit een Belgisch onderzoek, dat werd gehouden onder 1700 tweelingen, blijkt dat maar liefst 21 procent van de tweelingen linkshandig is. Dat is 5 procent meer dan het gemiddelde van de bevolking.

Linkshandigen zijn beter sport

En dat is niet omdat ze sterker of sneller zijn, maar voor rechtshandigen is het moeilijker om snel op de bewegingen van linkshandigen te reageren. Als je een teamsport doet, kan dit dus in je voordeel werken!

Lees ook: Deze zalf zou je eigenlijk altijd in je tas moeten hebben

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Good Housekeeping | Beeld: Pexels