Handig: zó maak je de buitenkant van je huis lente-proof

lente schoonmaak

Voorjaarsklusjes

Nu de dagen langer worden en de lentezon verschijnt, is er niks fijner dan een flinke voorjaarsschoonmaak. Weg met alle muffigheid en lekker even een frisse wind door je huis laten waaien. Alles spic en span. Maar ook de buitenkant van je huis verdient een opfrisbeurt! Dit zijn de belangrijkste voorjaarsklusjes die je niet over het hoofd mag zien, waaronder de dakgoot schoonmaken.

Brandveilige schoorsteen

Na een winter lang heerlijk warm bij de knetterende open haard te hebben gezeten, kan de schoorsteen wel wat aandacht gebruiken. Sterker nog: jaarlijks de schoorsteen vegen zorgt voor een lange tijd plezier. Door schoon te stoken hou je namelijk rook en brand buiten de deur. De brandweer komt zo’n 2.000 keer per jaar in actie om een schoorsteenbrand te blussen omdat de schoorsteen niet schoongemaakt is. Een goede reden dus om de schoorsteen op tijd te reinigen. Je kunt natuurlijk ook voor de simpele weg kiezen. Voor zo’n vijf euro per maand kun je namelijk een abonnement op een schoorsteenservice afsluiten. Er komt dan elk jaar een professionele schoorsteenveger langs om de schoorsteen te vegen en te controleren. Het rookkanaal wordt ook direct geïnspecteerd en het scheelt jou extra werk.

Schone goten

De lente is ook de ideale tijd om de dakgoten weer eens goed onder handen te nemen. Ga het dak op om alles wat zich in de goten verzameld heeft te verwijderen, van oude bladeren en takjes tot mos en modder. Door de dakgoot minstens één keer per jaar schoon te maken, voorkom je waterschade in huis. De kans op vochtplekken en lekkage wordt direct een stuk kleiner. Als je dan toch op het dak bent, controleer de goten dan ook meteen op eventuele beschadigingen. Je kunt hier natuurlijk ook gewoon kiezen voor de makkelijke optie: uitbesteden. Bij een abonnement op een dakgootservice komt er jaarlijks een vakman langs om de klus te klaren.

Checklist

Dakgoten en schoorsteen weer schoon? Dan zijn er nog een paar andere klusjes waarmee je schade aan je huis kunt voorkomen. Deze checklist moet ongeveer één keer per jaar worden afgevinkt.

  • Controleer of je ventilatieroosters vrij van stof zijn en verwijder eventuele verstoppingen. Vervang ook dan ook direct de filters als dit nodig is. Goed ventileren is namelijk belangrijk voor je gezondheid, vooral in tijden van corona.
  • Zitten de dakpannen nog goed vast? En is het dak mosvrij? Het is belangrijk om mos te verwijderen, ook als je een plat dak hebt. Hiermee voorkom je vochtproblemen in huis.
  • Verwijder ook eventuele mosvorming of groene aanslag op je oprit en terras.
  • Neem de gevel onder handen: maak de gevelstenen schoon en verwijder een eventuele kalksluier.
  • Heb je zonnepanelen? Reinig deze dan met water en een zachte doek die geen krassen achterlaat.
  • Reinig de regenwaterput en vervang het filter.

Lees ook: Platte buik, gespierde benen: kun je eigenlijk wel plaatselijk vet verliezen?

Beeld: Unsplash