Bedankt mannen: onderzoek toont dat we 7 uur (!) extra werk in huishouden hebben door mannen

Dat zijn heel wat extra uurtjes

Om het huishouden helemaal spik en span te houden zijn we wekelijks nog wel wat uurtjes kwijt aan alle schoonmaak taken. Aan het wassen, stoffen, stofzuigen en dweilen zijn wel al genoeg tijd kwijt zou je zeggen, toch? Nou, dankzij het mannelijke geslacht blijkt dat we er nog wel wat uren bij op kunnen tellen. 

Als we het onderzoek mogen geloven is dat wekelijks maar liefst 7 uur extra werk in het huishouden.

Extra taken

Rondslingerende kleding, een aanrecht met achtergelaten afwas, stoppels in de wasbak na het scheren en stinksokken, we komen het allemaal tegen met een man in huis. Nu is het wetenschappelijk bewezen dat al deze dingen ons maar liefst 7 uur extra tijd kost om schoon te maken. Het onderzoek is afkomstig van de Amerikaanse Universiteit van Michigan. Hier is data bestudeerd en geanalyseerd van 1968 tot 2005. De uitkomst? Vrouwen nemen elke dag een uur te tijd om de klusjes van hun mannen over te nemen, zo meldt de Huffpost.

Analyse

Frank Stafford, een van de onderzoekers van de University’s Institute for Social Research geeft aan dat het een bekend patroon is, omdat mannen zelfs in deze tijd meer dan een uur besteden aan werken buitenshuis. En daarbij wordt het nóg erger als er kinderen in het spel komen. Tijdens het onderzoek werden dagboeken van huisvrouwen geanalyseerd en gingen de onderzoekers gesprekken aan met mannen en vrouwen, met als onderwerp ’tijd die zij besteden aan koken, schoonmaken en kleine klusjes in het huis’.

Leeftijden

Het onderzoek wijst ook uit dat jonge vrouwen het minste werk doen in het huishouden. Gemiddeld komt het bij deze doelgroep uit op zo’n 12 uur per week. Getrouwde vrouwen daarentegen besteden bij het dubbele aan tijd aan huishoudelijke taken. En een vrouw met drie kinderen of meer? Die zijn de meeste tijd kwijt aan huishoudelijke taken; ongeveer 28 uur per week.

Lees ook: Dít is waarom je ook met koud weer de ramen open moet doen

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: De Telegraaf | Beeld: Pexels