Bijna de helft van de Nederlanders verdenkt collega’s van spijbelen

collega's spijbelen

‘Is zij nu alwéér afwezig? Ze is vast niet écht ziek’

Hoe goed we het ook met onze collega’s kunnen vinden, we houden er bijna allemaal weleens wat minder collegiale gedachten op na. Vraag jij jezelf zo nu en dan af of die ene collega wel écht ziek is, of gewoon even behoefte had aan een dagje thuis? Dan ben je lang niet de enige! Van alle werkende Nederlanders blijkt maar liefst 41 procent collega’s ervan te verdenken weleens een dagje zonder geldige reden thuis te blijven. Met andere woorden: we vermoeden simpelweg dat ze spijbelen!

Wie van jouw fijne collega’s skipt er vermoedelijk weleens een dagje?

Achterdochtig

We verdenken onze collega’s regelmatig van spijbelen. Maar liefst 41 procent van de Nederlanders vermoedt dat collega’s weleens zonder geldige reden thuisblijven. Vooral mannen zijn behoorlijk achterdochtig. 46 procent van hen denkt dat collega’s er af en toe tussenuit knijpen. Onder vrouwen is dat ‘slechts’ 34 procent, blijkt uit een onderzoek van Acties.nl. In totaal werden 1108 Nederlanders in loondienst ondervraagd.

Irritatie

Niet alleen storen we ons aan ‘spijbelaars’ op de werkvloer, ook laatkomers zijn niet erg geliefd onder Nederlandse werkenden. Meer dan de helft voelt de irritatie opborrelen bij die collega die altijd toevallig voor een open brug staat. Ook collega’s die eerder weggaan kunnen rekenen op weinig sympathie, maar liefst 47 procent van de ondervraagden bestempelt zulk gedrag als ‘vervelend’. Met name in Brabant zijn mensen erg gehecht aan de werktijden.

Werkplezier

Er zijn ook mensen die juist graag zouden zien dat bepaalde collega’s wat vaker spijbelen. Eén op de acht mensen vindt dat collega’s een negatieve invloed hebben op de productiviteit. Daarnaast kunnen collega’s flink de pret bederven, zo blijkt uit het onderzoek. Voor tien procent van de mensen zijn collega’s van negatieve invloed op het werkplezier. Met name roddelen, liegen en zwartgemaakt worden door collega’s zorgen voor een negatieve sfeer op de werkvloer. Ook genoemd in het onderzoek: ‘Mensen met een vreselijke transpiratiegeur’.

Ook positief

Het is gelukkig niet louter ellende op de werkvloer. De meeste mensen zijn namelijk zeer tevreden over hun collega’s. Bijna 90 procent van de mensen is van mening dat er een goede sfeer heerst bij zijn of haar huidige werkgever. Daarnaast zegt 60 procent goed bevriend te zijn met één of meerdere collega’s. Friezen (72 procent) en Groningers (68 procent) houden er de meeste werkvrienden op na, Flevolanders (48 procent) en Utrechters (51 procent) de minste.

Lees ook: Vrouw vraagt advies: ‘Zit ik fout door me ziek te melden tijdens mijn menstruatie?’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Metro | Beeld: Pexels