“Ik kook vegan voor mijn vriend zonder dat hij het weet”

vegan

Lara’s vriend is anti-vegan, maar zelf houdt ze erg van experimenteren met tofu en soja.

Hoewel Lara zichzelf geen vegetariër of veganist noemt, kookt ze vaak zonder vlees. Haar vriend Mick is volgens haar ‘anti-vegan’, waardoor Lara vaak vegan voor hem kookt zonder dat ze het vertelt. Onlangs kwam hij er toch achter en nu is haar vriend woest, waardoor Lara zich afvraagt of ze het toch verkeerd heeft aangepakt. 

Vlees nodig

“Laat ik voorop stellen dat Mick niets tegen mensen heeft die geen vlees eten, maar hij is ervan overtuigd dat hij zelf vlees nodig heeft,” begint Lara haar verhaal. “Daarnaast staat hij erop dat vegetarisch vlees altijd vies is, omdat je kunt proeven dat het geen echt vlees is. Omdat ik het zelf leuk vind om te experimenteren met bijvoorbeeld tofu en soja, is dat soms lastig. Daarnaast speelt geld voor mij ook een rol. Over het algemeen zijn vleesvrije alternatieven nu eenmaal goedkoper.”

Wat niet weet, wat niet deert

“Over het algemeen is het zo dat ik simpelweg niet vertel wat hij eet. Ik vertel niet dat het geen vlees is, maar ook niet dat het wel vlees is. Zolang hij niet vraagt, is er wat mij betreft niets aan de hand.” Een tijd terug heeft Lara na afloop wel een keer aangegeven dat ze Mick een vega burger had voorgeschoteld. “Hij vond het hartstikke lekker, dus ik zei dat het een vegetarische hamburger was. Vervolgens veranderde hij gelijk van mening en zei hij dat hij dat dit verklaarde waarom hij het zo vies vond. Ik vond dit kinderachtig, maar liet het erbij.” 

Vleesvrije alternatieven

Toch vond Lara onlangs dat hij te ver ging. “We waren op een klein feestje met vrienden en één van die vrienden is vegan. We hadden het een tijdje over vleesvrije alternatieven en mijn vriend rolde met zijn ogen, zoals altijd als het onderwerp ter sprake komt. Ook zei hij weer dat hij vegan-voedsel verschrikkelijk vind. Toen was voor mij de maat vol. Hij is altijd enthousiast over wat ik voor hem maak.” 

Van shock naar woede

“Toen we weer met z’n tweeën in de auto zaten, vertelde ik hem dat onze lunch vegan was geweest die middag. En dat eigenlijk 90% van ons eten vegan is. Hij was heel even in shock en werd vervolgens heel erg boos. Hij vindt dat het verkeerd is dat ik hem ‘dwing’ om vegan te eten.” Lara heeft Mick vervolgens verteld dat hij ook prima voor zichzelf kan koken in zijn eigen appartement als hij denkt dat ik hem dwing om vegan te eten. 

Zit lara fout?

“Al met al is Mick nu al een aantal dagen kwaad op me, maar ik heb echt niet het idee dat ik het fout heb gedaan. Ik heb hem simpelweg niet verteld waar hij niet naar gevraagd heeft. Ik bied hem gewoon maaltijden aan die ik ook voor mezelf kook en hij heeft nooit gevraagd of er geen vlees in zat omdat hij het verschil niet proefde.” 

*Lara en Mick zijn niet de echte namen van het stel. Op Reddit doet Lara haar verhaal onder de naam WuschelBlep

Lees ook: Vega(n) gourmetten: 5 smaakvolle tips voor een vleesloos gourmetavondje

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Courtney Clayton