Vega(n) gourmetten: 5 smaakvolle tips voor een vleesloos gourmetavondje

vegetarisch veganistisch gourmetten

Zo kun je smaakvol gourmetten als er geen Flappie op het menu staat

Je hoort steeds vaker dat mensen vegetarisch of vegan willen eten. Tijdens kerst maakt een verfent vegetariër of veganist daar geen uitzondering op. Wil je met z’n allen gourmetten en moet het ook leuk zijn voor je gezelschap die geen vlees eet? Met deze tips maak je een vegetarisch of veganistisch gourmetavondje tot een succes.

Vleesvervangers

Supermarkten spelen maar wat handig in op de vraag van vegetariërs en veganisten naar nepvlees. Supermarkten zoals de Albert Heijn en Jumbo hebben een special schap met vleesvervangers. Ook zijn deze vleesvervangers voorzien van een handig etiket. Er wordt altijd op vermeld of iets simpelweg alleen vegetarisch of veganistisch is. Zo haal je voor die vegan niet per ongeluk een vleesvervanger in huis waar wel ei of melk in zit.

Groenten

Eigenlijk wil iedereen zich tijdens een avondje gourmetten wel tegoed doen aan wat groenten tussendoor. Hartstikke handig, want iedereen wil z’n vlees(vervangers) toch af en toe afwisselen met een stukje gegrilde groente?

Pannenkoekenmix

Die kleine pannetjes die bij je gourmetstel zitten, lenen zich perfect voor de bereiding van pannenkoekjes. Het leuke aan een pannenkoekmix is dat vegetariërs het gewoon lekker kunnen eten. Wat niet iedereen weet is dat je een pannenkoekmix heel makkelijk vegan kunt maken. Je kunt de melk vervangen voor een plantaardige variant en het ei weglaten en vervangen voor een halve theelepel bakpoeder. Verder kun je je mix gewoon klaarmaken zoals je normaal ook zou doen. Zorg er wel voor dat er vegan boter of plantaardige olie aanwezig is voor de vegans. 

Stokbrood en smeersels

Net zoals bij de barbecue hoort bij gourmetten ook gewoon een schaal stokbrood. Vind je het lastig wat voor beleg je erop kunt doen voor de vegetarische of vegan gasten? Dan kunnen we je vertellen dat dat gelukkig heel erg meevalt. Kies bijvoorbeeld voor hummus, vegan pesto (bij de AH staat met koeienletters op de verpakking welke pesto vegan is) of ga voor een paprika spread.

Sauzen

Vegetariërs kunnen de meeste sauzen gewoon eten. Voor veganisten wordt dat net wat lastiger. Gelukkig heeft de supermarkt genoeg alternatieven. Wist je bijvoorbeeld dat de mayonaise van Remia Mayolijn helemaal plantaardig is? En de Remia kant-en-klaar satésaus bevat ook geen dierlijke ingrediënten. Superhandig! Een vegan knoflooksaus wordt misschien wat lastiger om te vinden, maar het hoort wel écht bij het gourmetten. Gelukkig maak je ‘m makkelijk zelf: meng 100 gram vegan mayonaise met 50 gram sojayoghurt. Roer hier een geperst teentje knoflook doorheen en breng op smaak met peper en zout. Voilà: je knoflooksaus is gemaakt.

Lees ook: Herkenbare scenario’s voor mensen die geen kaas lusten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: Unsplash