‘Ik voel me buitengesloten door mijn vrienden’

buitensluiten vrienden

‘Ze vertellen mij niks meer’

Josje* heeft sinds haar scheiding van een jaar geleden, het gevoel dat ze wordt buitengesloten door haar vrienden(groep). Waar ze voorheen overal bij werd betrokken, lijkt het nu alsof ze helemaal geen moeite meer doen om haar ook maar enigszins op de hoogte te houden. Op het platform Reddit vraagt ze om advies. 

Zwangerschap

“Ik ben er net via een gemeenschappelijke vriend achter gekomen dat een stel binnen mijn vriendengroep al vijf maanden in verwachting is van hun tweede kindje”, begint Josje haar verhaal. “Vervolgens hoorde ik dat ze het onlangs aan de hele vriendengroep hebben verteld, behalve aan mij. Het lijkt me vanzelfsprekend dat ik me hierdoor buitengesloten voel.” Josje heeft het gevoel dat haar vrienden afstand van haar hebben genomen sinds haar scheiding vorig jaar. “Sindsdien wordt er namelijk kortaf gereageerd op mijn berichtjes als ik contact met ze probeer te zoeken. Ook kunnen ze nooit als ik een datum opper om iets te gaan doen samen”, vertelt ze verder. Haar vrienden beginnen nooit zelf een gesprek en nodigen haar ook niet meer uit voor sociale evenementen.

Pijnlijk

“Dat ze geen gesprekken meer begonnen was frustrerend, maar ik dacht dat het kwam omdat ze het beide druk hebben”, vervolgt Josje haar verhaal. Het feit dat ze haar niet over de zwangerschap vertelden, deed haar echter behoorlijk pijn. “Het heeft me laten twijfelen over de vriendschap.” Het is een schril contrast met twee jaar geleden, toen het stel haar vroeg om peetmoeder te worden van hun eerste kind. “Ik voelde me vereerd en accepteerde dit verzoek natuurlijk gelijk. Dit jaar kreeg ik vervolgens geeneens een uitnodiging voor het verjaardagsfeestje van mijn petekind”, vertelt Josje. “Ik heb ze gefeliciteerd met de verjaardag van hun zoon via een Whatsapp-bericht, maar kreeg daar geen reactie op.”

Josje weet niet wat ze met de situatie aan moet. “Aan de ene kant wil ik ze laten weten dat hun gedrag me pijn doet, maar aan de andere kant wil ik geen drama veroorzaken”, vertelt ze verder. “Ik kan nogal bot en direct uit de hoek komen en ik wil mijn zwangere vriendin natuurlijk niet van streek maken. Hoe zouden jullie het aanpakken?”, beëindigt ze haar verhaal.

Josje is een gefingeerde naam. Op het platform Reddit doet ze haar verhaal onder de naam ArticulateBurrito. 

Lees ook: ‘Mijn man zegt lelijke dingen over mij tegen zijn vrienden’

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!
Bron: Reddit | Beeld: Pexels