Van deze vijf voedingsstoffen krijgen vrouwen te weinig binnen

voedingsstoffen

Terwijl ze erg belangrijk zijn voor onze fysieke en mentale gezondheid

Onze lichamen hebben veel behoefte aan voedingsstoffen in de vorm van vitaminen en mineralen. Helaas krijgen we daar niet altijd genoeg van binnen. Wij zetten vijf voedingsstoffen voor je op een rij waar veel vrouwen een tekort aan hebben, zodat je weet waar je op moet letten.

Verschillen tussen man en vrouw

De gezondheidsindustrie barst van de voedingsadviezen. Vaak vergeten we echter dat wat goed is voor de een, misschien niet zo goed is voor de ander. Te beginnen bij het verschil tussen de twee geslachten. Vrouwen hebben over het algemeen een stuk minder calorieën nodig dan mannen. Ter compensatie hebben we dan wel weer meer mineralen en vitaminen nodig. Vrouwen verbranden over het algemeen minder calorieën dan mannen en ze struggelen daarbij ook nog eens met hormonen die steeds heen en weer schommelen.

Aandacht voor een gezonde voeding is dus van groot belang voor vrouwen. Het bevordert bijvoorbeeld gewichtsbehoud en ondersteunt een gezonde stemming. Benieuwd op welke voedingsstoffen je beter moet gaan letten? Wij zetten ze op een rijtje.

1. B-Complex vitaminen

De voorraad van deze voedingsstoffen raakt in stressvolle tijden ‘uitgeput’, terwijl ze erg belangrijk zijn voor vrouwen. Ze kunnen zorgen voor een verhoging van de energie, het verlichten van stress, het verhogen van de concentratie en het verminderen van angst en depressieve gevoelens.

2. Jodium

Hoewel het eten van zeewier steeds populairder wordt onder de vrouwen, eten we het nog steeds te weinig. Ook gejodeerd zout en eigeel mogen we wel vaker eten. Doordat we dit zo weinig doen, komt een jodiumtekort vaak voor. Jodium is een essentiële voedingsstof voor de gezondheid van je schildklier. Krijg je er niet genoeg van binnen, dan kan dat leiden tot gezwollen schildklieren, gewichtstoename, haaruitval, een droge huid en vermoeidheid.

3. Vitamine D

Heerlijk in de zon zitten is voor een vrouw niet alleen een pretje, het vergroot ook nog eens je voorraad vitamine D. Die vitamine helpt ons lichaam om calcium op te nemen en zo bij te dragen aan krachtige botten. Daarnaast is vitamine D superbelangrijk voor een gezond immuunsysteem. Zo kan het mogelijk helpen bij de preventie van sommige vormen van kanker en kan het je stemming verbeteren. De meeste vrouwen merken het niet als ze een tekort hebben. Symptomen van zo’n tekort zijn vermoeidheid, spierpijn, krampen en depressieve gevoelens.

4. Calcium

Calcium is de sleutel tot sterke botten en het verminderen van het risico op osteoporose. Ook is calcium nodig voor een sterk en gezond gebit, de hersenen en zenuwen, de bloedstolling, het samentrekken van spieren en een gezonde stemming. Calcium uit voeding is erg belangrijk voor je lichaam, maar let wel op dat koffie en zout de opname van calcium kunnen verminderen.

5. IJzer

Vrouwen menstrueren elke maand. Dit is nou eenmaal een maandelijkse cyclus waar wij (bijna) niks aan kunnen doen. Door die cyclus lopen we echter wel risico op een ijzertekort, wat niet goed is voor ons welzijn. IJzer is namelijk erg belangrijk omdat het zorgt voor energie, maar ook voor een goede stemming, ovulatie, slaap en het voorkomen van haaruitval.

Breed scala

Het is dus erg belangrijk om een breed scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen, waaronder eiwitten, gezonde vetten, koolhydraten, fruit en groenten. Een beperkte opname van eten kan leiden tot hormonale problemen, vermoeidheid, slecht slapen, en ga zo maar door. Dat wil je dus niet!

Lees ook: Handig om te weten: deze 5 voedingsmiddelen zijn goed voor je blaas

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Marie Claire | Beeld: Unsplash, Gabriel Gurrola