‘Ik weiger om mijn familie financieel te ondersteunen nadat ze me slecht hebben behandeld’

Isa

‘Ze steunden met niet op emotioneel gebied en op financieel gebied al helemaal niet’

Isa* is altijd het zwarte schaap van de familie geweest. Zo werd haar zus Merel altijd voorgetrokken door hun ouders en was het geen geheim dat zij hun favoriete kind was. Toen Merel hierachter kwam maakte ze er gebruik van, waardoor Isa altijd de Sjaak was. Nu ze allemaal volwassen zijn en Isa een goede baan heeft, kloppen haar ouders en zus ineens bij Isa aan omdat ze in ‘financiële’ problemen zitten. Isa gelooft haar oren niet en uit haar frustraties op Reddit.

Favoriete kind

“Toen ik opgroeide was het geen geheim dat mijn oudere zus Merel het favoriete kind was”, begint Isa. “We konden allebei iets ‘slechts’ doen en alleen ik kreeg dan problemen. Mijn ouders zeiden dan dat ik degene was die Merel dwong iets te doen.” Ook schrijft Isa dat Merel altijd betere cadeaus kreeg. “Ik mocht niets vragen wat duurder was dan twintig euro, terwijl Merel cadeaus kreeg van boven de honderd euro. Het erge is nog dat toen mijn zus het doorhad, ze er gebruik van ging maken. Ze gaf mij overal de schuld van en onze ouders geloofden haar!”

Verhuizen

“Oké, het was niet altijd slecht. Hoewel ik buiten de boot viel bij mijn ouders, was ik wél de favoriet van mijn tante”, vervolgt Isa. “Mijn tante kon zelf geen kinderen krijgen, dus behandelde ze mij als haar kind. Helaas verhuisde ze omdat ze een nieuwe baan had gekregen bij een universiteit. Hierdoor woonde ze twee uur verderop en zag ik haar niet heel vaak meer”, schrijft ze. “Maar toen ik naar de uni ging waar mijn tante werkte, mocht ik bij haar intrekken en steunde ze me op financieel vlak.” Daarnaast vertelt Isa dat Merel nooit naar de universiteit is gegaan en dat ze van jongs af aan al aan het ‘jobhoppen’ is.

“Merel hoefde haar werk nooit serieus te nemen omdat onze ouders alles voor haar regelden”, legt Isa uit. “Toen ik wegging had ik geen contact meer met hen omdat ik geen reden had om het contact te blijven onderhouden. Ze steunden met niet op emotioneel gebied en op financieel gebied al helemaal niet.”

Smeken om hulp

“Nu heb ik mijn eigen appartement, leuke vrienden, een lieve kat en een goede baan”, vervolgt Isa. “Ik was dolgelukkig met mijn leven. Totdat ik onlangs een telefoontje kreeg. Mijn vader belde me en vertelde dat ze het erg moeilijk hebben met z’n drieën. Mijn zus heeft geen vaste baan, mijn vader werkt minder uren en mijn moeder haar nieuwe baan betaalt aanzienlijk minder dan haar vorige baan. Mijn vader vroeg me daarom of mijn zus bij mij kon blijven om hun lasten te verlichten.” En hoe sneu Isa het ook vond, weigerde ze haar zus in huis te nemen. “Ik zei hem dat zij niks voor me hadden gedaan toen ik jong was en dat ik hen niks verschuldigd ben. Toch probeerde m’n vader me te overtuigen, maar ik hield voet bij stuk”, gaat Isa verder.

“Mijn vader zei me dat ze hun huis konden verliezen en dakloos konden worden, maar ik weigerde het en hing op. Sindsdien krijg ik honderden berichtjes van mijn ouders en mijn zus die me smeken om hulp.” En hoewel Isa nog steeds achter haar keuze staat voelt ze zich wel schuldig. “Aan hun berichtjes te zien, zie ik dat ze ten einde raad zijn. Mijn tante zegt dat ik het volste recht heb om mijn gezin niet te helpen, maar elke keer als ik hoor hoe slecht het met ze gaat voel ik me heel schuldig. Ik weet niet wat ik moet doen.” Wat zou jij Isa adviseren?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op het forum doet de vrouw haar verhaal onder de naam koko2267.

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Reddit | Beeld: iStock