‘Mijn man wil de helft van mijn winst nadat hij mijn bedrijf belachelijk maakte’

man winst

‘Volgens hem is het zijn grond, en dus zijn geld’

Elise* heeft behoorlijk groene vingers. Haar tuin produceert zelfs zulke mooie bloemen dat ze een eigen bedrijfje is gestart met het versturen van boeketten van haar eigen grond. Hoewel haar man Richard in eerste instantie nogal minachtend naar haar bedrijf keek, claimt hij nu opeens dat de helft van de winst aan hem toebehoort. Elise is het hier niet mee eens, en nu hangt er een flinke spanning tussen de twee.

Over rozen

Elise vertelt op Reddit dat zij een baan heeft waar ze weinig plezier uithaalt. “Ik werk vanuit huis en zit de hele dag binnen. Maar ik ben echt een buitenpersoon dus ik houd dit maar nét uit.” Gelukkig hebben Elise en Richard een ruime achtertuin, waar ze al haar outdoor-energie in kwijt kan. Bovenop haar kantoorbaan is Elise daarom een eigen bedrijf begonnen als ZZP’er: ze gebruikt haar uitgebreide tuinierkennis om prachtige boeketten samen te stellen met de bloemen die ze zelf kweekt. Richard laat zich echter nogal minachtend uit over Elises bedrijf. “Hij zei dat dit het slechtste idee ooit was, dat ik er m’n tijd mee zou verdoen, en dat ik beter een tweede baan kon zoeken.” Aiiii…

Tel uit je winst

Nu, anderhalf jaar later, loopt Elises bedrijf als een tierelier. Ze trekt steeds meer klanten aan, en haar business brengt een mooi bedrag in het laatje. En dat heeft Richard ook gemerkt. Terwijl Elise in de tuin aan het ploeteren is, komt Richard haar werk bekijken met een drankje in z’n hand. Hij komt vervolgens met een opmerking die Elise helemaal niet ziet aankomen: “Hij begon hoe goed ‘wij’ bezig zijn met ‘ons’ bedrijf”, schrijft Elise. “Ik corrigeerde hem en zei dat hij nooit vertrouwen in mijn bedrijf heeft gehad.” Richards antwoord doet Elises mond openvallen van verbazing. Hij zegt: “Nou ja, ik dacht echt niet dat je ergens zou komen met je hobbytuintje. Maar nu het zo lekker loopt wil ik de winst eerlijk fifty-fifty verdelen.”

Tot de bodem

Elise legt uit dat ze dit niet zag aankomen, en wanneer ze vraagt hoe Richard tot deze eis komt, legt hij uit dat ze zíjn grond gebruikt. En dat is volgens haar man genoeg om aanspraak te maken op de helft van haar winst. “Ik legde uit dat we toch echt állebei de eigenaren van de grond zijn. Als ik van hem zou scheiden dan is het halve huis technisch gezien van mij. Maar Richard lachte me uit en zei hoe dom het was dat ik hintte op een scheiding.” Ook deelt Elise dat hem heeft gevraagd waarom het nu pas uitmaakt dat ik ‘zijn’ grond zou gebruiken. En dat is volgens Richard heel simpel: het maakt altijd uit als er geld bij betrokken is. “Ik zei hem dat het complete waanzin is om de helft van de winst op te eisen. Het gaat niet alleen om zijn grond, maar ook om alle tijd, moeite, en investeringen die ik in mijn bloemen steek”, verzucht Elise.

Spanning om te snijden

En nu hangt dit onderwerp continu in de lucht tussen de twee. “Richard en ik hebben allebei onze eigen rekeningen en we dragen allebei evenveel bij aan onze uitgaven – dat was zijn idee, omdat hij al eerder gescheiden is. Hij heeft zijn eigen uitgeef-geld en we zitten er financieel goed bij”, verduidelijkt de vrouw nog. Richard heeft uiteindelijk zijn excuses aangeboden, maar: “niet voor zijn bizarre eis. Hij bood alleen zijn excuses aan dat hij het wat bot bracht.” Wat vind jij? Moet Elise gewoon haar winst ‘eerlijk’ delen met haar man, of kan ze dat geld zelf gewoon gebruiken om de bloemetjes buiten te zetten?

*Alle namen in dit verhaal zijn verzonnen. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam Throwaway679__.

Lees ook: 4 tips voor het aanleggen van een moestuin  

Bron: Reddit | Beeld: Pexels, Nida