4 tips voor het aanleggen van een moestuin  

moestuin

Wat is er leuker dan eten uit eigen tuin?

Zelf je eten verbouwen is op het moment erg populair. Het is niet alleen leuk om producten uit eigen tuin te kunnen eten, je bent ook nog eens duurzaam bezig! Daarnaast is het natuurlijk ontspannend om lekker in de tuin bezig te zijn. Een win-winsituatie dus. Heb je altijd al een moestuin aan willen leggen? Lees dan in dit artikel hoe je dit het beste aanpakt!

1. De juiste plek bepalen

Een moestuin heeft per dag zo’n zes tot acht uur zon nodig om de gewassen goed te laten groeien. Bepaal dus waar in je tuin het langste de zon aanwezig is. Daarnaast moet er natuurlijk genoeg ruimte zijn. Dit hangt af van hoeveel je wil gaan verbouwen. Stel van tevoren een lijstje op met de groenten of het fruit dat je graag zou willen kweken, om te kijken hoeveel ruimte je nodig hebt. Verder is het belangrijk dat het om een vlak stuk grond gaat. Wanneer het water niet weg kan lopen heb je kans dat de planten te veel water krijgen, waardoor ze zullen beschimmelen of zelfs verrotten. 

2. Welke gewassen?

Bij het maken van je lijstje met de gewassen die je wil gaan kweken in je moestuin zul je erachter komen dat er erg veel mogelijkheden zijn. Veel mensen verdelen de moestuin in verschillende vakken zodat het overzichtelijk wordt wat er waar aan het groeien is. Je kunt ook op internet opzoeken welke gewassen makkelijk of juist moeilijk te verbouwen zijn. Als je een beginner bent is het misschien handig om eerst met een wat eenvoudiger te onderhouden gewas te beginnen. Ook kan het slim zijn om op de zaaikalender te kijken wanneer welk gewas het beste verbouwd kan worden. Zo kun je groenten of fruit uitkiezen die tegelijk verbouwd kunnen worden. Wie weet eet jij binnenkort lekkere aardbeien uit eigen tuin!  

3. Het voorbereiden van de grond

Om ervoor te zorgen dat de planten optimaal het water en alle nodige voedingsstoffen uit de grond kunnen halen dien je deze grond goed voor te bereiden. Dit doe je door goed te schoffelen; op deze manier verdwijnt het water op een natuurlijke manier in de grond en zullen de wortels niet te lang onder water blijven staan. Vervolgens kun je de grond van je moestuin bewerken met compost of mest; verdeel dit over de bovenste laag van de grond. Heb je nog wat mest over? Je kunt dan ook bloembollen kopen en deze in de grond rondom de moestuin plaatsen. Wanneer je moestuin is omringd door mooie planten en bloemen ontstaat er een mooi natuurlijk geheel.

4. Onderhoud is belangrijk

Als je wilt dat je gewassen goed groeien, kun je ervoor kiezen om stokjes tussen de planten te plaatsen. Op deze manier zullen de gewassen sneller de hoogte in gaan. Daarnaast is het belangrijk om genoeg te blijven schoffelen; het is mooi als de grond erg vruchtbaar is, maar dit zorgt er tegelijkertijd voor dat de kans op onkruid groot is. Dit onkruid kan weer het water of de voedingstoffen opnemen die eigenlijk bedoeld waren voor je gewassen. Verder is het belangrijk om de moestuin geregeld van water te voorzien. Investeer daarom in een goede tuinslang of regenton zodat je altijd water bij de hand hebt; de zomers in Nederland worden nog weleens gekenmerkt door heftige regenbuien. Te veel water is dan ook weer niet goed, in dat geval kun je je moestuin afdekken met een plastic zeil om ervoor te zorgen dat je pasgeboren groenten of vruchten niet verdrinken!

Lees ook: Hebben: vier tuinplanten die mooi blijven in de herfst

Beeld: Pexels